Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

είναι η «Έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού και ορισμός όρων δόμησης σε δημοτικό οικόπεδο στη γειτονιά ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, για χρήση ΣΜΑ και Μεγάλου Πράσινου Σημείου.»

Μιλάμε για ένα οικόπεδο στο Σκαραμαγκά, όπου το 2016 υποβλήθηκε από τον Δήμο Χαϊδαρίου ένσταση στο Κτηματολόγιο για να περιέλθει στην κυριότητά του. Πρόκειται λοιπόν για ένα οικόπεδο που το κτηματολόγιο στα αποτελέσματά του, δεν ήταν στην κυριότητα του Δήμου Χαϊδαρίου και για τον λόγο αυτό, η τότε διοίκηση έκανε ένσταση, η οποία άμεσα εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή εξέτασης ενστάσεων του Κτηματολογίου και απορρίφθηκε!

Δηλαδή με απλά λόγια, το οικόπεδο δεν ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Άρα και το εισηγητικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι άκυρο και παραπλανητικό, επειδή το οικόπεδο δεν είναι δημοτικό. Επίσης μοιραία και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, είναι και αυτό άκυρο, ενώ πέραν των άλλων, έχει σε ένα πλαίσιο δήλωση και «υπογραφή» του Δημάρχου ότι τα όρια είναι αυτά που δηλώνονται στο τοπογραφικό και τα υπέδειξε ο Δήμαρχος ως ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου.

Πάντς εδώ συμβαίνουν δυο πράγματα. Ή, η υπηρεσία έχει ενημερώσει λάθος τον Δήμαρχο, ή, ο Δήμαρχος συνειδητά υπογράφει ψευδή δήλωση. Δηλαδή, αν ζητήσουμε να δούμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, τους έχει για να μας τους δείξει ο Δήμαρχος;

Αυτά ως προς το οικόπεδο. Πάμε τώρα για το ΣΜΑ και το μεγάλο Πράσινο Σημείο.

Που ακούστηκε, να θέλει κάποιος να κάνει ΣΜΑ - Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όταν το κεντρικό ΣΜΑ του ΕΔΣΝΑ στο Σχιστό βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων; Δηλαδή, θα ξεφορτώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου τα σκουπίδια στο Σκαραμαγκά, θα τα ξαναφορτώνει και θα τα πηγαίνει στο ΣΜΑ του Σχιστού (όπως τα πάει και τώρα), θα τα ξανά ξεφορτώνουν για να φορτωθούν στη συνέχεια στα κοντέινερ του ΕΔΣΝΑ για να πάνε στο ΧΥΤΑ Φυλής; Ρε πάμε καλά; Τι σκεπτικό είναι αυτό; Γνωρίζει κανείς, πόσο θα φτάσει ο τόνος τα σκουπίδια μετά από τέτοια διαδικασία;

Όμως, για να κάνει κάποιος ΣΜΑ, πρέπει να γίνει πρώτα διαβούλευση, χωροθέτηση, κατάθεση στην Περιφέρεια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να ακολουθηθεί η υπόλοιπη διαδικασία μέχρι την κατασκευή. Εννοείται ότι αν δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ούτε αδειοδότηση, αλλά ούτε και χρηματοδότηση. Φυσικά τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για το μεγάλο Πράσινο Σημείο.

Επί τι ευκαιρία, να θυμηθούμε και το δημοσίευμα στις 6 Δεκεμβρίου 2020 (ΕΔΩ) τότε που ο Δήμος Χαϊδαρίου δήλωσε στο ΥΠΕΝ εγκατάσταση ΣΜΑ «φάντασμα» στο ίδιο ξένο οικόπεδο. Τότε ισχυρίστηκε ότι έχει ΣΜΑ, ενώ δεν είχε, και τώρα δηλώνει ότι θέλει να κάνει ΣΜΑ. Με άλλα λόγια και με τα σημερινά δεδομένα, αναιρεί στην ουσία αυτά που δήλωνε η ίδια δημοτική αρχή το 2020 και μας δικαιώνει πανηγυρικά γι' αυτά που είχαμε γράψει.

Όσον αφορά το μεγάλο Πράσινο Σημείο, ποιό εύκολα θα δούμε «πράσινα άλογα» στο Σκαραμαγκά, παρά τους Χαϊδαριώτες να πηγαίνουν εκεί για να αφήνουν ογκώδη και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Αλήθεια, το προηγούμενο Πράσινο Σημείο στη πρώην σχολή του ΟΑΕΔ που έλεγε ο Δήμαρχος με σιγουριά ότι είναι η καλύτερη επιλογή, τι έγινε και άλλαξε γνώμη; Μήπως δεν βρέθηκαν τα δυο εκατομμύρια ευρώ που είπε ότι χρειάζονται για να φύγουν τα μπάζα;

Κλείνοντας, καλό θα ήταν να το σκεφτούν διπλά και τριπλά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πριν ψηφίσουν το συγκεκριμένο θέμα, επειδή το οικόπεδο δεν είναι του Δήμου Χαϊδαρίου και υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούν από την παραπληροφόρηση του Δημάρχου. Βέβαια, οφείλουν να αφουγκραστούν και τις ανησυχίες των κατοίκων του Σκαραμαγκά, που δεν θέλουν να υποβαθμιστεί περισσότερο η περιοχή τους με μια ακόμα ρυπογόνα εγκατάσταση. 

ΥΓ. Άραγε, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα;