Η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» που γιορτάζει σήμερα 5 Ιουνίου,

μας θυμίζει και μας υπογραμμίζει, το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.  

Ο άνθρωπος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αντλεί από το Περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει, να δημιουργεί και να ευημερεί. Η αρμονική αυτή σχέση και ισορροπία, επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτή όμως η αρμονική σχέση, στις μέρες μας δυστυχώς έχει διαταραχθεί πολύ σοβαρά.   

Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων,  και η ανεξέλεγκτη ρύπανση έχουν επιφέρει ακραίες κλιματικές αλλαγές, υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον, όχι μόνο η  ύπαρξη του ανθρώπου, αλλά και της ίδιας της ζωής.

«Είμαστε άλλωστε όλοι μάρτυρες των ακραίων φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο»

Είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη μας και απαιτείται άμεση παρέμβαση όλων των κυβερνήσεων, για να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση. Απαιτείται πλέον, ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων, όλων των κοινωνιών και όλων των φορέων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, υιοθετώντας πρωτοπόρες και συγκεκριμένες δράσεις, στους τομείς του πρασίνου,  των αποβλήτων που παράγουμε, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιοκλιματικών δράσεων. Σε αυτή τη λογική πρέπει όλοι οι πολίτες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια για αρμονική συμβίωση με τη φύση.

«Για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τη φύση»

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και σ' αυτήν οφείλουμε όλοι να «καταθέσουμε» την προσωπική μας συνεισφορά. Ως άνθρωποι, αλλά και ως πολίτες!

Ελευθερία Τοκατλίδη

Δημοτική Σύμβουλος Χαϊδαρίου