Με την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαΐου,

συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι για την 82η επέτειο της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών – κρατουμένων του Μπλοκ 15, στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου.

Ο κ. Σελέκος τόνισε αρχικά πως η στάση των κρατουμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του Λαού μας κατά την διάρκεια της κατοχής. Υπενθύμισε πως στους χώρους του στρατοπέδου βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, έφυγαν για τους χώρους εκτέλεσης και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης χιλιάδες πατριώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, παιδιά του Λαού μας που αρνήθηκαν να υποκύψουν στον κατακτητή και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ήταν το μεγαλύτερο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης των Βαλκανίων και ο αριθμός των κρατουμένων που πέρασαν από αυτό το κολαστήρι ήταν πάνω από 22.000. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της εκτέλεσης των 200 ηρώων κομμουνιστών που ήταν κρατούμενοι στο Μπλοκ 15, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος αρνήθηκε να του χαριστεί η ζωή και να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του. Ο κ. Σελέκος στάθηκε και στο ότι οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση των συγκλονιστικών ντοκουμέντων από την ημέρα της εκτέλεσής τους. Όπως υπογράμμισε, αυτές οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το ηθικό τους μεγαλείο και την αποφασιστικότητα τους, ακόμα και λίγο πριν την εκτέλεσή τους.

Συνέχισε λέγοντας πως «Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήρωες σαν όλους αυτούς που πέρασαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δεν μπορούν να ξανά υπάρξουν. Αλλά οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα στην φωτιά της της ταξικής πάλης". Όπως είπε «Αυτή η ιστορία αποτελεί για εμάς τους νεότερους μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη, τεράστια πηγή έμπνευσης, διδαχής στην πάλη μας" Υπενθύμισε επίσης πως απαίτηση του λαού της πόλης μας είναι να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο ΜΠΛΟΚ 15. Ένα μουσείο επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς , την νεολαία και τον λαό μας που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της Ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών, να μάθει να παλεύει για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.

Και όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, αυτό είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι , σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, αναγκάζουν χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο. Σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα, κυρίως για τις νέες γενιές. Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό ο Ηλίας Χαϊντούτης, εκ μερους της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ημέρα που έγινε η εκδήλωση, την 9η Μαΐου, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Όπως είπε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τον φασισμό τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατος, οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης, με την καθοριστική συμβολή των ανταρτικών κινημάτων της Ευρώπης. Αυτή την πολύ σημαντική συμβολή είχε και το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ στη χώρα μας. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην αγωνιστική και πρωτοπόρα δράση των 200 κομμουνιστών τα χρόνια πριν την εκτέλεση. Όπως ειπε, αυτή την περήφανη και αλύγιστη στάση που είχαν σε όλη τους τη ζωή την κράτησαν μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν και στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στη συνέχεια μαθητές διάβασαν ποιήματα που αναφέρονται στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Αμέσως μετά, η ηθοποιός και Δημοτικη Σύμβουλος Χαϊδαρίου Κερασία Σαμαρά και ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, διάβασαν το προσκλητήριο νεκρών, αλλά και σημειώματα τα οποία πετούσαν οι 200 από τα γερμανικά καμιόνια που τους μετέφεραν στην Καισαριανή, προκειμένου να βρεθούν και να μεταφερθούν στους δικούς τους ανθρώπους.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δημαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελεκο και από τον Δήμαρχο Καισαριανης. Επισης στεφάνια κατέθεσαν: ο Θοδωρής Χιώνης εκ μέρους του ΚΚΕ,η Αναστασία Σαπουνα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης εκ μέρους της Νέας Αριστερας, ο Βασίλης Σιμος, εκ μέρους των Δημοκρατών - Προοδευτικό κέντρο. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Μπάμπης Αλεξανδράτος, εκπρόσωποι παρατάξεων, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι εθνικοτοπικων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, αλλά και πολιτιστικοι σύλλογοι, σύλλογοι εκπαιδευτικών, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ και σωματεία συνταξιούχων από περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία της η 100χρονη Αγγελικη Σιωμου, μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10 Μαΐου, όπου στις 20:00 θα προβληθεί στο Μπλοκ 15 η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "τελευταίο σημείωμα".