Ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Αθήνας που θέλει να αναθέσει την αποκομιδή αποβλήτων σε ιδιώτες, μάλλον είναι το Χαϊδάρι.

Του Αντ. Δεωνά

Πρώτα απ όλα να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, σχετικά με την αντιπαράθεση και τους διαξιφισμούς που έχει η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου με την αντιπολίτευση της  Λαϊκής Συσπείρωσης και τούμπαλιν, αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου και μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει ως γνωστό, είναι το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων και ότι έχει σχέση μ΄αυτόν τον τομέα. Διαβάσαμε βέβαια το δελτίο τύπου του Δήμου Χαϊδαρίου το οποίο και δημοσιεύσαμε (ΕΔΩ), αλλά έχουμε ερωτηματικά και κάποιες ενστάσεις να υποβάλλουμε επειδή τυγχάνει να γνωρίζουμε λίγο το θέμα των αποβλήτων. Αν θέλει βέβαια η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου μπορεί να απαντήσει.

Ας ξεκινήσουμε με μια γενική επισκόπηση του θέματος των απορριμμάτων και τις πρακτικές που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας .

Είναι γεγονός, ότι όσοι Δήμοι έχουν παραχωρήσει την καθαριότητα, (ολόκληρης η μέρους αυτής) σε ιδιώτες, ξεκίνησαν από το «πρόβλημα» με τα διάφορα απόβλητα που «αδυνατούσαν» να  μαζέψουν. Αφού βέβαια στη συνέχεια φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών οι ιδιώτες και παγιώθηκε η κατάσταση, ακολούθησε η παραχώρηση σε πολλές περιπτώσεις μέρους της καθαριότητας, με την μερίδα του «λέοντος» να την έχουν μέχρι στιγμής, Δήμοι εκτός Αττικής.

Με απλά λόγια τα απόβλητα (μπάζα, ογκώδη κλπ) ήταν και είναι η «κερκόπορτα» των ιδιωτών για να εισχωρήσουν και να πάρουν την διαχείριση της καθαριότητας. Στο Δήμο Καρπενησίου για παράδειγμα οι ιδιώτες έχουν το 100% της αποκομιδής των απορριμμάτων, ενώ σε άλλες πόλεις το ποσοστό σε ιδιώτες κυμαίνεται από 40 μέχρι 60% με μακροχρόνιο ορίζοντα και εκεί, να αποκτήσουν οι ιδιώτες το 100%.

Πάμε τώρα και στο Χαϊδάρι.

Από ότι φαίνεται, η καθαριότητα του Δήμου Χαϊδαρίου με το υπάρχων προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η καθαριότητα ως ένα βαθμό είναι ικανοποιητική. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει όταν αποσυρθούν τα πεπαλαιωμένα και ρυπογόνα απορριμματοφόρα και μείνουν μόνο αυτά που έχει αγοράσει η προηγούμενη διοίκηση. Για αυτό το θέμα, δεν κάνει κανένας κουβέντα. Όταν έρθει η ώρα τότε, μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα αφού δεν δεν θα έχει προχωρήσει η σημερινή διοίκηση σε αγορά νέων απορριμματοφόρων. Φυσικά, εάν δεν γίνουν αγορές, η καθαριότητα θα αρχίσει να παίρνει πάλι την «κατηφόρα» και τότε είναι σίγουρο ότι μοιραία, θα εμφανιστεί ο «σωτήρας» ιδιώτης εργολάβος για να «βοηθήσει» και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στο θέμα λοιπόν με τα απόβλητα που είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης  και την πρόθεση του Δήμου Χαϊδαρίου να αναθέσει σε ιδιώτες την αποκομιδή τους, επειδή όπως επικαλείται δεν μπορεί να το πράξουν οι υπηρεσίες του Δήμου, γεννιούνται κάποια εύλογα ερωτηματικά και απορίες.

1- Ζητήθηκε η συνδρομή βοήθειας από τον  ΑΣΔΑ; ( Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας)

2- Ζητήθηκε η συνδρομή βοήθειας από τον ΕΔΣΝΑ; (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής)

3- Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει φορτηγό και προπαντός JCB καινούργιο, γιατί δεν τα χρησιμοποιεί;

4- Στον ιδιώτη εργολάβο που θα αναλάβει το έργο, πόσο θα πληρώσει τον τόνο ο Δήμος Χαϊδαρίου, η γενικά πόσο έχει κοστολογηθεί η όλη διαδικασία; (πάντως αν ισχύει ότι θα στοιχίσει 25.000 ευρώ... μάλλον πολλά είναι)

5- Ο εργολάβος θα μαζέψει μόνο μπάζα, η ακόμη κλαδέματα και ογκώδη που σε πολλές περιπτώσεις είναι συσσωρευμένα στον ίδιο χώρο;

Να επισημάνουμε εδώ, ότι τα μπάζα στα συστήματα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων) χρεώνονται από 3 έως 8 ευρώ τον τόνο, τα κλαδέματα πάνε δωρεάν στο ΕΜΑΚ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) ενώ τα ογκώδη πάνε κατευθείαν στο ΧΥΤΑ Φυλής (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

Όσων αφορά την βοήθεια από τον ΑΣΔΑ, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας που είχε παρόμοιο πρόβλημα με τα διάφορα απόβλητα, ζήτησε την συνδρομή του Συνδέσμου και την είχε. Ως γνωστό ο ΑΣΔΑ δεν αρνήθηκε ποτέ την βοήθεια του σε κανένα Δήμο μέλος. Όσο για τον ΕΔΣΝΑ, επίσης σε κανένα Δήμο μέλος που έχει ζητήσει βοήθεια δεν έχει αρνηθεί, αφού σχεδόν σε όλες τις Εκτελεστικές Επιτροπές εγκρίνονται  αποφάσεις έπειτα από αιτήματα Δήμων για σχετική συνδρομή.

Συμπτωματικά και στη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ 23/9/3019 ελήφθησαν 10 αποφάσεις για την έγκριση σύναψης σύμβασης σε αντίστοιχους Δήμους.

Όλοι οι παραπάνω ζήτησαν την συνδρομή του ΕΔΣΝΑ άλλος για κλαδέματα, άλλος για ογκώδη και άλλος για μπάζα και από ότι πληροφορηθήκαμε θα την έχουν. Ο Δήμος Χαϊδαρίου γιατί δεν απευθύνθηκε στους παραπάνω συνδέσμους (ΑΣΔΑ - ΕΔΣΝΑ) και πάει κατευθείαν σε ιδιώτη; Εκτός βέβαια, αν έκανε αίτημα και του το αρνήθηκαν.

Τελευταίο και βασικότερο.

Υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα απόβλητα που θα μαζέψει από το Χαϊδάρι, όποιος ιδιώτης εάν και εφ όσων πάρει την εργολαβία, θα τα πάει σε αδειοδοτημένους χώρους; Η θα καταλήξουν σε ρεματιές,  δάση και κοινόχρηστους χώρους άλλων περιοχών; Το λέμε αυτό, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλά κακά παραδείγματα με εργολάβους μπαζάδες...