Μια ενδιαφέρουσα περίοδο φαίνεται ότι θα ζήσουμε στην Πετρούπολη μέχρι να φτάσουμε στις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Όσοι έχουν χρόνο και διάθεση να παρακολουθούν όσα λέγονται αλλά κυρίως όσα γίνονται στο μικρόκοσμο της πόλης μας δε θα πλήξουν. Υποψήφιοι δήμαρχοι αναζητούν στηρίξεις και χρίσματα , με θέσεις - προγράμματα λάστιχο. Αν έχουν βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιοι δεν το έχουν σε τίποτα να δηλώνουν άλλοτε γαλάζιοι άλλοτε πράσινοι και άλλοτε συριζαίοι μήπως και εξασφαλίσουν το πολυπόθητο χρισματάκι. Δε χρειάζεται να έχεις μαντικές ικανότητες για να αντιληφθείς πως ΄΄μυρίζει΄΄ εκλογές. Μέχρι και σελίδα στο fb δημιούργησε η Δημοτική Αρχή του ΚΚΕ!!! Να ευχηθούμε να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και να αποφύγει η διοίκηση τον πειρασμό να το δει ως εργαλείο παραταξιακής προβολής.Τώρα αν υπάρχουν φίλοι που πιστεύουν πως αν συνεχίσει να διοικεί την πόλη η παράταξη που την διοικεί εδώ και δεκαετίες υπάρχει προοπτική , σηκώνω ψηλά τα χέρια. Η παρούσα διοίκηση δείχνει να ικανοποιείται από τη σημερινή κατάσταση ,δεν ονειρεύεται μια Πετρούπολη ζωντανό κύτταρο αναζητήσεων ,εργαστήρι πειραματισμών, έχει μείνει στην Πετρούπολη του χτες κι ας έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων ,κι ας έχει μεσολαβήσει μια τεχνολογική επανάσταση, κι ας ζούμε στην ψηφιακή εποχή .

Η πόλη μας απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται ΄΄έξυπνη πόλη ΄΄ .Η πόλη μας σέρνεται ,ακολουθεί μια πεπατημένη. Όποιος επιστρέψει μετά από χρόνια απουσίας από την Πετρούπολη δε θα εκπλαγεί με την πρόοδό της. Θα βαδίσει στα ανύπαρκτα πεζοδρόμια της Αν Ρωμυλίας, θα καμαρώσει την θλιβερή Ελαιών, θα απολαύσει τους ευωδιαστούς κάδους μας, θα αναζητήσει απεγνωσμένα θέση να σταθμεύσει, θα καμαρώσει τα τριτοκοσμικά στέγαστρα των στάσεων, θα επισκεφτεί το τραγικό δημαρχείο μας κτλ. Αν ρωτάτε αν έχω πρόταση, ναι έχω και δεν είναι νέα, την έχω διατυπώσει και πάλι. ''Να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου με μια άλλη λογική, χωρίς λαμπερά ονόματα, χωρίς τους σοφούς της πόλης, χωρίς τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να ανακυκλώνονται. Να μπουν μπροστά οι νέοι και να φυσήξει άνεμος ανανέωσης . Να μπει σε προτεραιότητα η καθημερινότητα ,η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, και να διοικηθεί η πόλη χωρίς αγκυλώσεις και απολυτότητες . Να σκύψουμε στις ανάγκες της νέας γενιάς .

Να στηριχτούν οι νέοι στις σπουδές ,στην ψυχαγωγία, στη μετακίνηση, στην άθληση , στην εργασία. Να γίνει υπόθεση των πολλών η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πόλη τώρα που με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα αποκτά φωνή ο κάθε πολίτης. Χωρίς να προτείνω να βγει η πολιτική έξω από την αυτοδιοίκηση ,ούτε να αποκτήσουμε μια δημοτική αρχή άχρωμη και άοσμη ,προτείνω μια δημοτική αρχή που θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο και κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα που θα εγκρίνουν οι δημότες . Τα κόμματα ας κάνουν ένα βήμα πίσω ,να αναπνεύσει ο θεσμός της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και ας αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους χωρίς χρίσματα ,έξω από πελατειακές λογικές και χωρίς πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες. Οι δημοτικές εκλογές να παύσουν να είναι ευκαιρία καταμέτρησης κομματικής επιρροής και όσοι εκλεγούν ας τους λείπει η ‘’ιδεολογική καθαρότητα’’ αρκεί να έχουν καθαρό στο μυαλό τους το στοίχημα για μια πόλη σύγχρονη, ΄΄ έξυπνη΄΄ ,καθαρή, φιλική και βιώσιμη για ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της .''

Σταγκουράκης Νίκος

Δημοτ. Σύμβουλος Πετρούπολης