Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Περιστερίου 

«Το περιβάλλον πρέπει να είναι η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα»

♦ Του Δημήτρη Σταθόπουλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βρίσκει την ανθρωπότητα την ώρα που προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά από την επέλαση της πανδημίας. Ένα δυνατό σοκ που συντάραξε συθέμελα τον πλανήτη και τοποθέτησε μοιραία τις βάσεις για μία νέα προσέγγιση στην καθημερινότητά μας.

Το περιβάλλον και η προστασία του ανέκαθεν αποτελούσε μέρος νέων προσεγγίσεων και αναθεωρημένων πολιτικών και απόψεων. Έτσι και τώρα, οι περιβαλλοντικές πολιτικές των κυβερνήσεων εναρμονίζονται με τις νέες καταστάσεις και αναμφίβολα γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια ώστε τα προβλήματα να τεθούν στις σωστές βάσεις. Μεγάλο γεγονός της χρονιάς που πέρασε, η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, καθώς είχε αποχωρήσει την περίοδο της προεδρίας Trump. Πέρα όμως και μακριά από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων η ουσία παραμένει στην αποτύπωση αυτών των πολιτικών, στην ίδια την κοινωνία.

Μαίρη Τσιώτα Μάρκου,Το περιβάλλον πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα

Ο καταλυτικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Πώς θα καταφέρουν οι πολιτικές αυτές να διεισδύσουν στη συνείδηση του κάθε πολίτη και σε κάθε νοικοκυριό; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που μπορεί να αλλάξει την φιλοσοφία των μέτρων και αυτά πλέον να μην ακολουθούνται αναγκαστικά αλλά να αποτελούν απότοκο της διάθεσης και της ανάγκης των ίδιων των πολιτών; Σε κάθε περίπτωση, η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει καταλυτικό ρόλο. Ενδεχομένως το σπουδαιότερο καθώς είναι το κύτταρο εκείνο που πλησιάζει όσο κανείς την ίδια την καθημερινότητα όλων μας. Ένας δήμος της Αττικής που πρωτοστατεί σε έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στην εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, είναι ο δήμος Περιστερίου.

Η Natura nrg, επισκέφτηκε την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και  Ποιότητας Ζωής Περιστερίου κυρία Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου με την οποία είχαμε μία εκτενή συζήτηση για την πορεία των περιβαλλοντικών έργων στο Περιστέρι, αλλά και για την εξέλιξη των προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων. «Η αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι το Α και το Ω. Είναι εκείνο που θα προσδώσει κύρος σε μία δράση. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πολλών θετικών τα οποία στο τέλος, θα τα αποκομίσει η τοπική κοινωνία.»

Μαίρη Τσιώτα Μάρκου,Το περιβάλλον πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα

Το πρόγραμμα των καφέ κάδων

Η συζήτησή μας θα ξεκινήσει με κάτι πολύ ελπιδοφόρο και ενδεικτικό της εν γένει προσέγγισης σε θέματα καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων. «Είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα, που έχουμε προχωρήσει σημαντικά το διαχωρισμό αλλά και την χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. Αυτό έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό και στην ίδια την κοινωνία, και είναι πολύ ελπιδοφόρο.» σημειώνει η κυρία Τσιώτα και καθώς είναι σύντομη και περιεκτική στις συζητήσεις της, συνεχίζει:

«Έχουμε βάλει 1500 καφέ κάδους σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης, και έχουμε ήδη δώσει, με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση από έναν μικρό καφέ κάδο για μέσα στο σπίτι, στο 30% της πόλης. Τους ενημερώνουμε ανά διαμέρισμα τι πρέπει να πετάνε στο καφέ κάδο και προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Στη συνέχεια τα πετάνε στους κάδους αυτούς οι οποίοι είναι τοποθετημένοι δίπλα από τους συμβατικούς ώστε να μην δυσκολεύονται.

Το θέμα είναι να το κάνουμε εύκολο και έτσι να περάσει στη συνείδηση των πολιτών.» Όπως μας ενημερώνει τα απορρίμματα αυτά, συλλέγονται με ειδικά αυτοκίνητα, και μεταφέρονται στη Φυλή, όπου μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικά. Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αφορά τη συλλογή οργανικών λιπασμάτων και την αξιοποίησή τους σε λίπασμα (compost).

Ο στόχος μέχρι το 2022

Μέχρι το τέλος του 2022, ο στόχος είναι να έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρη την πόλη, 6500 καφέ κάδοι στους δρόμους, και χιλιάδες μικροί κάδοι μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Παρατηρώντας τους προσεκτικά θα δει κανείς ότι έχουν μικρά φίλτρα τα οποία βοηθούν ώστε να μην διαχέονται οι μυρωδιές, κάνοντας τη διαδικασία ακόμη πιο εύκολη.

Η καινοτομία στην πόρτα μας

Αναφερόμαστε στην καινοτομία στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, μιλάμε για ορθές πρακτικές αλλά και για case studies ωστόσο αισθανόμαστε ότι τα νέα και καινοτόμα πράγματα που συμβαίνουν εδώ είναι τόσα πολλά, και τις ζητάμε να μιλήσει για αυτά. «Εδώ στο δήμο Περιστερίου, κάνουμε πολύ λεπτομερή και ουσιαστική διαχείριση των ανταποδοτικών τελών. Καθετί, που περισσεύει το προορίζουμε για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη παραγγείλει και αναμένουμε το πρώτο απορριμματοφόρο στη χώρα μας, το οποίο θα μπορεί να συλλέγει τα απορρίμματα σε δύο ρεύματα. Θα μπορεί δηλαδή να παίρνει τα συμβατικά απορρίμματα αλλά και τα βιοαπόβλητα. Με αυτό θα εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα σε εργατοώρες και φυσικά η δουλειά μας θα γίνεται πολύ πιο οργανωμένα, μεθοδικά και με απτό αποτέλεσμα. Επίσης, όλα μας τα απορριμματοφόρα, είναι τεχνολογίας Euro6, που σημαίνει περιορισμό στην εκπομπή ρύπων, και στην κατανάλωση.»

Μείωση των απορριμμάτων κατά 40% και εκπαίδευση

Η οργανωμένη αυτή προσπάθεια, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά την ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 40%, όπου αν προστεθούν και τα ανακυκλώσιμα άλλων κατηγοριών, τα σκουπίδια που θα καταλήγουν στις χωματερές, θα είναι ελάχιστα. Τίποτα από αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο και δεν γίνεται με μαγικό ραβδί.

«Απαιτείται μεγάλος αγώνας, αρχικά σε επίπεδο εκπαίδευσης. Πρέπει να μάθουν οι πολίτες πως χρησιμοποιούμε αυτούς τους κάδους. Πώς γίνεται ο διαχωρισμός. Και για αυτό είμαστε υπεύθυνοι να του το δείξουμε.»

Κάπου εκεί η συζήτηση φτάνει στα σχολεία και στην ανάλογη εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά. «Έχουμε, τρία εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο με ολοκληρωμένες δράσεις για τα σχολεία. Οι δράσεις στα σχολεία είναι ειδικές. Μεταφέρουμε εκεί ένα κοντέινερ, και ζητείται από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους, μέσα στις ειδικές σακούλες που τους δίνουμε σχετικά απορρίμματα και στη συνέχεια τα ζυγίζουμε ανά σχολείο, παίρνοντας έτσι μέρος σε έναν άτυπο διαγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά παρακινούνται και παράλληλα μαθαίνουν και οι γονείς.»

Κλείνοντας την κουβέντα μας, η κυρία Τσιώτα αναφερόμενη στην Ημέρα Περιβάλλοντος που είναι στις 5 Ιουνίου, εκφράζει την ελπίδα της ότι «ο κάθε πολίτης θα προσέξει τον κοινόχρηστο χώρο, δεν θα τον μολύνει και δεν θα καταστρέφει τα μηχανήματα και τις υποδομές». Επισημαίνει ως «μεγάλο στοίχημα» την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και σημειώνει «ότι το περιβάλλον είναι η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα.

Πηγή: www.naturanrg.gr