Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Περιστερίου

Αλέξης Σταυρούλιας, έκανε την παρακάτω δήλωση που αφορά, το δίπτυχο «Περιβάλλον και Οικονομία».

Αλέξης Σταυρούλιας : Είναι γεγονός, ότι ο Πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις όσον αφορά το περιβάλλον, οι οποίες συνολικά απειλούν την καθημερινότητα και την ευημερία μας.

H 5η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί πλέον ημερομηνία υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και επανατοποθέτησης όλων μας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο Πλανήτης μας.

«Οι παγκόσμιες κλιματικές και τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν σήμερα μια συνολική αλλαγή»

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν αποκτήσει πολύ ευδιάκριτη και μετρήσιμη οικονομική χροιά, ενώ η οικονομική αποτίμηση του κινδύνου από την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πλέον στην καθημερινή ατζέντα των οικονομικών φορέων σε όλο τον κόσμο.

Η προστασία περιβάλλοντος, απασχολεί πλέον όλους καθώς διεθνείς οργανισμοί κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αλλάξουμε τακτική, οι ζημιές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες.

Η οικονομία του πλανήτη, γενικά βασίζεται στη λήψη πόρων από τη φύση, για την παραγωγή προϊόντων, τη χρήση τους και στη συνέχεια την απόρριψη τους. Αυτό το μοντέλο δεν πέτυχε και οδήγησε τον πλανήτη στα όρια της καταστροφής και είναι πια η ώρα να αντικατασταθεί από την κυκλική οικονομία που χρησιμοποιεί  λιγότερους πόρους, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία και διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Tο νέο οικονομικό μοντέλο που σταδιακά αναπτύσσεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και που ως βασικό στοιχείο έχει τις αρχές της, στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία αποτελεί οδηγό για μια σειρά δράσεων.

«Όλοι μας είμαστε θεματοφύλακες του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι το χρέος και η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις γενιές που θα έρθουν»

Ως Δήμος Περιστερίου, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο εθνικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έχοντας αξιοποιήσει όλα τα παραπάνω και πάντα με την στήριξη και προσπάθεια των πολιτών, καταφέρνουμε σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Δήμο Περιστερίου να έχει ουσία και υπόσταση για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον.