Με αφορμή το γεγονός ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον αιματοβαμμένο Νοέμβρη του 1973 και την Εξέγερση του Πολυτεχνείου,
η δημοτική κίνηση Ιλίου “Αλληλέγγυα Πόλη” και συγκεκριμένα ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κάβουρας, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 13 Νοεμβρίου 2018 την παρακάτω πρόταση: Το ζήτημα των νεκρών του Πολυτεχνείου είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα που ταλάνισαν για πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία. Ενδεχομένως να την ταλανίζουν μέχρι και σήμερα, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι επιδιώκουν σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, να παρουσιάσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ως ένα μύθευμα, ένα μεγάλο ψέμα.
Είναι οι γνωστοί κύκλοι της Ακροδεξιάς, που θέλουν να σβηστούν από την ιστορική μνήμη οι αγώνες που προσέφεραν σε αυτόν τον τόπο η Αριστερά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες. Για το ζήτημα των νεκρών του Πολυτεχνείου, έχουν γίνει αρκετές μελέτες, όμως, μέχρι και σήμερα η πλέον εμπεριστατωμένη θεωρείται αυτή που διεξάγει ήδη από το μακρινό 2002 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό τον διαπρεπή καθηγητή κ. Λεωνίδα Καλλιβρετάκη. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της έρευνας – η οποία σημειωτέον είναι διαρκής – υπήρξαν και έχουν καταγραφεί πλήρως στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, 24 επώνυμες και πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεκρών που δεν επιδέχονται πια ουδεμίας αμφισβήτησης. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις νεκρών που μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, ενώ οι τραυματίες της Εξέγερσης υπολογίζονται σε 1.103 πολίτες.
Ανάμεσα στα πλήρως επιβεβαιωμένα 24 θύματα στα γεγονότα της Εξέγερσης ή που συνόδευσαν την Εξέγερση, βρίσκεται και το όνομα του Γεωργίου Γεριτσίδη, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Νέου Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών “στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια, τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν“.
Σημειώνεται δε, ότι στο εξώφυλλο της Εφημερίδας “Μακεδονία” την 18η Νοεμβρίου 1973, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Γεριτσίδης “ετραυματίσθη βαρέως όταν το αυτοκίνητό του είχε σταθμεύση εις την λεωφόρων Πετρουπόλεως των Νέων Λιοσίων“. Το γεγονός της ύπαρξης νεκρών στην Εξέγερση της 17ης Νοέμβρίου ανήμερα, την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημέρα σε φαινομενικά αρκετά απομακρυσμένα σημεία από την “καρδιά” των γεγονότων στο κτίριο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει, συμβαίνει στο Ίλιον, το συναντάμε στους γειτονικούς Αγίους Αναργύρους όπου έχουμε και εκεί θύμα την ίδια ημέρα από “αδέσποτη” σφαίρα, έχουμε νεκρό στην περιοχή του Νέου Κόσμου, έχουμε νεκρό στην Λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, σε γειτονιές δηλαδή που βρίσκονται μακριά από το κέντρο των γεγονότων. Οι εν λόγω “τυφλοί” θάνατοι θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να σχετίζονται με την παρουσία Σωμάτων του Στρατού ή της Ασφάλειας στις εν λόγω περιοχές, με αποκλειστικό στόχο τον εκφοβισμό του πλήθους.
Δεν μπορεί, δε νοείται να έχουμε ανήμερα ή την επόμενη των γεγονότων της Εξέγερσης τόσους νεκρούς από τυφλούς πυροβολισμούς σε διαφορετικές γειτονιές στην πρωτεύουσα και αυτά τα γεγονότα να είναι άσχετα μεταξύ τους. Με αυτά τα δεδομένα, ως δημοτική κίνηση “Αλληλέγγυα Πόλη”, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου: Αφού πρώτα εξετάσει τα δεδομένα που παρουσιάζουμε, να προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας αναμνηστικής/τιμητικής πλακέτας ή με την δημιουργία ενός αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη, για την ιστορική αποκατάσταση του Γεώργιου Γεριτσίδη, ενός ανθρώπου που έχασε την ζωή του στο Ίλιον, στο περιθώριο των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση της παραπάνω πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Κάβουρας κατέθεσε στα πρακτικά το πόρισμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, 2 εξώφυλλα της εφημερίδας “Μακεδονία” που δείχνουν την ύπαρξη νεκρού στα Νέα Λιόσια και έναν χάρτη που δείχνει που ακριβώς βρέθηκαν οι ταυτισμένοι νεκροί.