Ένας από τους λίγους Δήμους της Αττικής που δεν κάνει διαχείριση βιοαποβλήτων,

αλλά και αισθητά κάνει μειωμένη  διαχείριση ανακύκλωσης, είναι το Ίλιον. Ο λόγος είναι ότι δεν φρόντισαν κάποιοι, για άγνωστους λόγους,  να μπουν σε πρόγραμμα, να προμηθευτεί ο Δήμος καφέ απορριμματοφόρα από αυτά που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής - ΕΔΣΝΑ από το 2020, αλλά και να προωθήσουν κάποια από τα χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης.

Κυκλική οικονομία, διαλογή στην πηγή, χωριστά ρεύματα, πράσινο σημείο και βιώσιμη πολιτική στην διαχείριση των αποβλήτων, είναι άγνωστες λέξεις στην διοίκηση του Δήμου Ιλίου.

Παρ' όλα αυτά, έπειτα από τρία χρόνια, όπως πληροφορηθήκαμε, εδέησε να υπογράψει την σχετική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ ο αξιότιμος Δήμαρχος ώστε να του παραχωρηθoύν 2 καφέ απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα. Δηλαδή, μέχρι να τα παραλάβει, και να τα βγάλει στην κυκλοφορία, αφού πρώτα χωρίσει τομείς και κάνει την κατάλληλη ενημέρωση στους πολίτες όπως είναι υποχρεωμένος, φέξε μου και γλίστρησα! Ο Δήμος Ιλίου θα συνεχίσει να πληρώνει υπέρογκα ποσά, αρκετό καιρό, για να θάβει όλα του τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ της Φυλής με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής.

Δεν έχασε όμως την ευκαιρία ο κ. Ζενέτος στο Δημοτικό Συμβούλιο να πει ότι πληρώνει μεγάλα ποσά στον ΕΔΣΝΑ και φοβάται λόγο των σκουπιδιών, ότι μπορεί να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. Δικαιολογημένα φοβάται, αφού δεν φρόντισε από νωρίς να πάρει τα καφέ απορριμματοφόρα και να προχωρήσει και την διαλογή στη πηγή, ώστε τώρα που μιλάμε να είχε μπει σε μια σειρά και να αρχίσει να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Από όσο γνωρίζουμε, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης, σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, δεν αρνήθηκαν ποτέ την βοήθεια σε κανέναν. Ίσα ίσα που πίεζαν και πιέζουν τους Δήμαρχους σε αυτή την κατεύθυνση.  

Βέβαια ο Δήμαρχος Ιλίου «καμαρώνει» και λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο μπλε κάδος της ΕΕΤΑ παρ' όλες τις δυσκολίες, δουλεύει ικανοποιητικά. Επιτρέψτε να πούμε, «κολοκύθια με την ρίγανη»! Μάλλον ο Δήμαρχος κρύβει την αλήθεια «κάτω από το χαλί» ή, δεν γνωρίζει τι γίνεται στην πόλη του. Οι περισσότεροι έχουμε γίνει μάρτυρες της λεηλασίας των μπλε κάδων από αλλοδαπούς και Ρομά. Παίρνουν το χαρτί, το μέταλλο και ότι άλλο εμπορεύσιμο ανακυκλώσιμο υλικό και αφήνουν τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα. Αποτέλεσμα, ο μπλε κάδος να πηγαίνει στο ΚΔΑΥ με τουλάχιστον 70% κανονικό σκουπίδι και να επιβαρύνεται ανάλογα ο Δήμος με το υπόλειμμα που πρέπει να θαφτεί. Οπότε για ποια ικανοποιητική ανακύκλωση μιλάει ο κ. Ζενέτος;

Εννοείτε ότι εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να μας διαψεύσει ο Δήμαρχος, ανακοινώνοντας πόσους τόνους ανακυκλώσιμου υλικού πήγε στα ΚΔΑΥ, η στο ΕΜΑΚ τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και πόσους τόνους υπόλειμμα επιστροφή είχε από τους μπλε κάδους και πόσα τελικά πλήρωσε για να το θάψει στο ΧΥΤΑ. Απλά τα πράγματα.

Ας μη μιλάει λοιπόν για ικανοποιητική ανακύκλωση ο κ. Ζενέτος, γιατί τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

Όσων αφορά δε το «Πράσινο Σπιτάκι Ανακύκλωσης» στη πλατεία Γεννηματά, επιτρέψτε μας να το χαρακτηρίσουμε «Πράσινη Μαϊμού». Ο λόγος ότι παραβιάζεται το σύστημα, μπαίνει αέρας κοπανιστός και καταγράφεται ως ανακύκλωση. Επ' αυτού έχουμε κάνει παλαιότερα ρεπορτάζ, αλλά και για όποιον το αμφισβητεί, υπάρχει φωτογραφικό υλικό και αρκετά αποκλειστικά βίντεο, που πιστοποιούν το «μαϊμούδιασμα» που γίνεται στο «Πράσινο Σπιτάκι Ανακύκλωσης». Εδώ βέβαια δεν έχει καμία ευθύνη ο Δήμαρχος, αλλά η εταιρεία που το διαχειρίζεται. Ευθύνη όμως έχει, στο ότι επιτρέπει να παραμένει στη πλατεία το συγκεκριμένο σπιτάκι χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος...

«Για τα «Πράσινα Σπιτάκια», το «θεάρεστο» έργο που επιτελούν στο όνομα της ανακύκλωσης και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με την ΕΕΑ, θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλο δημοσίευμα, το οποίο  είναι  αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας»

Πάντως γεγονός είναι, ότι όποιος Δήμος έχει μπει στο πρόγραμμα της συλλογής βιοαποβλήτων, βλέπει να μειώνονται σταδιακά τα τέλη που πρέπει να πληρώσει για να αδειάσει τα σκουπίδια του. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το μεγαλύτερο βάρος σκουπιδιών (κάπου 55%) που μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα, προέρχεται από τα οικιακά απόβλητα και όταν ανεβαίνει στη πλάστιγγα το αυτοκίνητο, χρεώνεται όλο το φορτίο που κουβαλάει χωρίς εξαίρεση. Με άλλα λόγια πληρώνει 100% για κάτι, που θα μπορούσε να πληρώσει το 45%. Όπως και να το κάνεις, η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη και πολλά τα χρήματα, που φυσικά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του εκάστοτε Δήμου.

 Δυο λόγια για το που καταλήγουν τα βιοαπόβλητα και τι παράγεται από αυτά...

Τα βιοαπόβλητα, τα οποία οι Δημότες τοποθετούν στον καφέ  κάδο, ο Δήμος με τα ειδικά απορριμματοφόρα, τα  μεταφέρει στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), που διαθέτει ο ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος του Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α),  στην περιοχή του Δήμου Φυλής.

Στις παραπάνω εγκαταστάσεις, γίνεται η  επεξεργασία του υλικού, με σκοπό  την παραγωγή κομπόστ πολύ υψηλής ποιότητας. Το παραγόμενο  κομπόστ  είναι κατάλληλο, τόσο για επαγγελματική όσο και για την  οικιακή χρήση. Έχει πιστοποίηση για βιολογικές καλλιέργειες και  ενδείκνυται για καλλιέργειες στην ανθοκομία και στις εφαρμογές πρασίνου. Η διάθεση του συγκεκριμένου  κομπόστ γίνεται από τον ΕΔΣΝΑ ως αντισταθμιστικά, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους της Αττικής.

Βέβαια, υπάρχουν και Δήμοι πχ (Βριλήσσια, Περιστέρι, Δήμος 3Β, Βύρωνας και άλλοι) με εξαιρετικά αποτελέσματα, οι οποίοι ξεκίνησαν από μόνοι τους και πριν αρχίσει το Πρόγραμμα της Περιφέρειας, να συλλέγουν βιοαπόβλητα, όπου κάποιοι  εξ αυτών τα πηγαίνουν σε σύγχρονες  ιδιωτικές μονάδες, όπως είναι τα ΚΔΑΥ της «WATT» σε Κορωπί και Φυλή.