Γ. Πατούλης «Η Πρόληψη της Δημόσιας Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, με τα ΚΕΠ Υγείας να είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη

διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον αγώνα αυτό».

Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας, την Τρίτη 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση προκειμένου να παρουσιαστεί στα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου η λειτουργία του τοπικού ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης - Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης και υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Σκοπός της συνάντησης ήταν η σωστή πληροφόρηση πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών για την αναβαθμισμένη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, και τις δυνατότητές του ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών και η διασύνδεση των ΚΕΠ Υγείας με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Το Δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, αποτελείται σήμερα από 106 δομές πανελλαδικά και αποτελεί, για τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, θεμέλιο λίθο ως προς τη ανάπτυξη της πόλης. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Το λογισμικό ενημερώνει αυτοματοποιημένα τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε «πώς με αρωγό τέσσερα ΚΕΠ Υγείας σε Δήμους πιλότους, οι οποίοι επελέγησαν με αξιοκρατικά κριτήρια, επιχειρούμε να τεκμηριώσουμε το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου στην διατήρηση της υγείας των πολιτών. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις».

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος με γραπτή του δήλωση επεσήμανε: «Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής που αφορά στην Πρότυπη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας. Το ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τον υποδειγματικό τρόπο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους πολίτες και τις καινοτόμες δράσεις του. Αποτελεί προτεραιότητά μας να διαδώσουμε την πρότυπη λειτουργία του και να συνεχίσουμε δυναμικά τις δράσεις αγωγής και προαγωγής της υγείας των πολιτών μας. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε σύμμαχο και στήριγμα την Περιφέρεια Αττικής. Στόχος και προοπτική μας είναι να κάνουμε το ΚΕΠ Υγείας Αγίας Βαρβάρας, πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό καλώ όλους, να υποστηρίξετε εμπράκτως και ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό, προς όφελος όλων των δημοτών για το κοινό καλό. Η Υγεία είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά μας»

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε:

- το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, οι δράσεις και οι καινοτομίες του, από την υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κ. Αθανασία Μυγδάκη

- το πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής από τον συντονιστή του προγράμματος Υγιών Πόλεων στη Περιφέρεια Αττικής κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο.

- το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ από την Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη.

- η διασύνδεση των υπηρεσιών του Δήμου, της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΔΥΠΠΥ για την υλοποίηση του έργου από την συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

- Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας και του λογισμικού από τις Υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας τις κκ Μαρία Αραμπατζή και Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου

- Και η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση και ερωτήσεις, που συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χρήστος Βασιλείου

Την συνάντηση στήριξαν, με τη παρουσία τους, πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου. Οι Πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org ή να επισκεφθούν το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και να ενημερωθούν για τα οφέλη από την εγγραφή και συμμετοχή τους.