Συνέντευξη στον Αντώνη Δεωνά για το «Pitsounicity.gr» έδωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα;

Από όλη τη Β΄ Αθηνών, την οποία έχω εκπροσωπήσει δύο φορές στη Βουλή, αισθάνομαι ότι με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας με συνδέουν η λαϊκή καταγωγή και κοινές πολιτικές καταβολές. Επιπλέον, γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής,έχοντας αναμετρηθεί με κάποια από θέση ευθύνης. Ως Υπουργός Υγείας αγωνίστηκα για την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη σύσταση του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι. Ως Υπουργός Εσωτερικών συνεργάστηκα στενά με τους φορείς της περιοχής για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση αλλά και ενάντια στις δικαστικές διεκδικήσεις της Μητρόπολης Λαμίας στην Πετρούπολη, το Περιστέρι και το Ίλιον.

Τι θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας από τη θέση του βουλευτή;

Από την εμπειρία μου τα πιο δύσκολα θέματα είναι τα σύνθετα, εκεί όπου εμπλέκονται πολλοί και διάφοροι αρμόδιοι και ανακύπτουν καθυστερήσεις, τριβές, ασυνεννοησία κ.ά. Το μεγάλο ζητούμενο για μένα είναι ο κάθετος συντονισμός από το επίπεδο των τοπικών κινήσεων πολιτών και των Δήμων, μέχρι την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, ακόμα και το ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των σύνθετων προβλημάτων. Αυτό απαιτεί καλή ενημέρωση, αποφασιστικότητα,τεχνογνωσία και κυρίως ανοικτό μυαλό: την ικανότητα να υπερβαίνεις κομματικές ή άλλες αντιπαλότητες μπροστά στο κοινό καλό.

Σας εμπνέει ανησυχία η πρόσφατη ένταση στα ελληνοτουρκικά;

Υπάρχει εγρήγορση, αλλά καμία ανησυχία.Kι αυτό γιατί δεν ψάχνουμε τώρα, τη στιγμή της έντασης, να δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να εμφανίζεται ισχυρή και έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Επιλύοντας το Μακεδονικό, η χώρα αποκόμισε διπλωματικό κεφάλαιο και επικεντρώνεται, ενισχυμένη και απερίσπαστη, εκεί που πρέπει. Καταρχήν κρατήσαμε ζωντανή την προοπτική συνεννόησης με την ανταλλαγή επισκέψεων Τσίπρα και Ερντογάν. Από την άλλη, έχουμε αναγάγει τις τουρκικές προκλήσεις σε ευρωτουρκικό ζήτημα,με αποτέλεσμα πρώτη φορά η ΕΕ να αποφασίζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο είναι στενότερη από ποτέ. Πρώτη φορά η χώρα διαθέτει τόσο ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, ενώ αντίθετα η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να αποφύγεις μια σύγκρουση χωρίς να αναγκαστείς να κάνεις εκπτώσεις, αυτός είναι ο στόχος μας. Αν, πάλι, ο Ερντογάν έχει όρεξη να πάρει ρίσκο, είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και το φρόνημα αυτού του λαού, ότι θα το μετανιώσει.

Η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε ότι οι επισκέψεις Τσίπρα και Ερντογάν όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά ήταν δείγματα υποχωρητικότητας της Ελλάδας.

Ο φοβικός αποστρέφεται την επαφή, ο ισχυρός την αποζητά. Η Ελλάδα έχει συμφέρον και υποχρέωση να κρατά ζωντανή την προοπτική μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία στο πολιτικό επίπεδο, καθώς και ανοιχτούς διαύλους στο στρατιωτικό για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος. Δεν κατανοώ τη μομφή για υποχωρητικότητα. Ο Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ευθέως στον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Έχετε ακούσει από τότε τον Τούρκο Πρόεδρο να ξαναθέτει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης;

Ο Τσίπρας είναι ο μόνος Έλληνας εν ενεργεία Πρωθυπουργός που έχει επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και τη Σχολή της Χάλκης, αλλά και ο μόνος ξένος ηγέτης που πήγε στην Άγκυρα χωρίς να αποτίσει τιμές στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, σεβόμενος τις ευαισθησίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης υπηρετεί τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και δυνατές συμμαχίες, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το παράθυρο για συνεργασία και συν-ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο,θυμίζω, διευθετήθηκε και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πώς εξηγείτε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τι αναμένετε για τις εθνικές εκλογές;

Καταρχήν, άλλο οι ευρωεκλογές κι άλλο η εθνική κάλπη. Τον Μάιο οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, χωρίς συνέπειες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το λέω αυτό χωρίς να υποτιμώ το μήνυμα που έστειλαν, το οποίο ήταν ηχηρό. Φάνηκε ότι οι πολίτες δεν αρκούνται στις καλές προθέσεις, ούτε στον «πρότερο έντιμο βίο» του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Απαιτούν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή. Είναι λογικό, μετά από μια δεκαετή κρίση. Επιτρέψτε μου να θυμίσω όμως το σημείο από όπου ξεκινήσαμε.

Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα με φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, εκρηκτική ανεργία και μειωμένο διεθνές κύρος,σε καθεστώς επιτροπείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια χρονιά διήλθαν από τη χώρα 1 εκατομμύριο πρόσφυγες υπό δραματικές συνθήκες. Όλα αυτά φαντάζουν μακρινό παρελθόν όχι επειδή ήρθαν και πέρασαν, αλλά επειδή τα αντιμετωπίσαμε. Σήμερα η χώρα αναπτύσσεται, δανείζεται από τις αγορές, έχει δημοσιονομική κυριαρχία, διεθνές κύρος και σημαντικό περιφερειακό ρόλο.Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε στα δύσκολα και απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει, να διαχειριστεί κρίσεις, να σταθεροποιήσει τη χώρα και να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι φίλων και εχθρών.

Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, βγήκαμε από τα μνημόνια και θέσαμε τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Πράγματι επιβαρύνθηκε η μεσαία τάξη, κι αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε καθαρά στις ευρωεκλογές.Έχοντας λάβει το μήνυμα, ζητούμε ξανά την εντολή της διακυβέρνησης για να ολοκληρώσουμε απερίσπαστοι από τα μνημόνια το πρόγραμμά μας για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη.