Συνέντευξη στον Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Ο κ. Νίκος Κολιάκος, είναι ένας άνθρωπος που τάσσεται για δεύτερη φορά στην υπηρεσία του πολίτη. Την πρώτη περίοδο της ζωής του,

υπηρέτησε τον πολίτη ως ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ώσπου αποστρατεύθηκε ευδοκίμως με το βαθμό του υποστρατήγου και τη δεύτερη φορά, τον υπηρετεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι, αν όχι ο μοναδικός, από τους ελάχιστους στη χώρα που εκλέχθηκε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας με ποσοστό 100%. Σύσσωμη η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση τάχθηκαν υπέρ του κ. Νίκου Κολιάκου για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η οικουμενική αναγνώριση, είναι το χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που εμπνέει εμπιστοσύνη, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τόσο στο Δήμαρχο κ. Γιώργο Καπλάνη που τον έχει συμπεριλάβει στο συνδυασμό του «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ», όσο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες της πόλης που τον ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικό του τρόπου αντίληψής του για τα κοινά, είναι το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, πριν ακόμη γίνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε που υπηρέτησε το δήμο από το πόστο του Αντιδημάρχου Παιδείας, μέχρι και σήμερα, δεν δέχθηκε τη νόμιμη αμοιβή της έμμισθης για όλους θέσης που κατείχε.

Δηλώνει οικονομικά ανεξάρτητος και αρνήθηκε τα χρήματα που δικαιούται να παίρνει. Τα χρήματα που δικαιούται τα αφήνει στον προϋπολογισμό του δήμου, για τις ανάγκες των συμπολιτών του και της πόλης του γενικότερα. Από παιδί έμαθε να προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς να περιμένει κάποια ανταμοιβή και αυτό το έκανε πράξη και όχι προεκλογική εξαγγελία.

Τον ρωτήσαμε να μας πει πώς ένιωσε όταν είδε το μοναδικό αποτέλεσμα 100% να καταγράφεται για την υποψηφιότητά του, μετά την καταμέτρηση των ψήφων. «Φυσικά με τίμησε και με τιμά ιδιαίτερα, γιατί όταν ψηφίζεσαι από την συμπολίτευση έχει την αξία του. Η στήριξη και η ψήφος όμως από την αντιπολίτευση δίνει μεγαλύτερη αξία.»

Τον ρωτήσαμε να μας πει αν τον τρομάζει το νέο εκλογικό σύστημα και αν νομίζει ότι θα επιφέρει ακυβερνησία στους δήμους.

«Μ’ αρέσει η οικουμενικότητα, μόνος του δεν μπορεί να πάει κανένας πουθενά. Πόσο μάλλον με το καινούργιο σύστημα που φυσικά δεν το έχουμε δει στην πράξη πως θα λειτουργήσει. Υπάρχουν κατά τη δική μου άποψη, θετικά και αρνητικά στοιχεία στο καινούργιο σύστημα. Θέλω να πιστεύω πως αν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουνε στο μυαλό τους το καλό της πόλης τους και μόνο, θα βρουν τον τρόπο και μετά τις εκλογές, αν όχι όλοι, κάποιοι, να μπορέσουνε να συνυπάρξουνε και να αλληλοβοηθηθούνε για το καλό της πόλης μας. Αν επιθυμούν το καλό της πόλης θα το αποδείξουν μετά τις εκλογές.»

Ερ: Βάλατε ένα ωραίο ζήτημα. Άρα λοιπόν πρέπει να σταματήσει η αλαζονεία των δημάρχων που έχουν εκλεγεί και πρέπει να ενημερώσουν όλες τις παρατάξεις για το τι σκοπεύουν να πράξουν, ώστε να μπορέσει να περάσει το πρόγραμμά τους.

Απ: Γι’ αυτό παίζει πρωτεύοντα ρόλο το ποιος θα είναι δήμαρχος. Αυτός που θα είναι δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένας δήμαρχος ηπίων τόνων, ένας δήμαρχος ο οποίος είναι γνώστης, συναινετικός, ένας δήμαρχος ο οποίος θα ενώνει, ένας δήμαρχος που θα είναι δήμαρχος για όλους τους πολίτες και γι’ αυτούς που τον ψηφίσανε και γι’ αυτούς που δεν τον ψηφίσανε. Ένας δήμαρχος που δεν θα διχάζει τον κόσμο. Που θα ενώνει τον κόσμο. Γιατί εδώ είμαστε μια γειτονιά. Δεν είμαστε δήμος Αθηναίων με 4 εκατομμύρια κόσμου. Εδώ γνωριζόμαστε. Εδώ σ’ αυτό το δήμο ζω εγώ 54 χρόνια. Μεγάλωσα τα παιδιά μου. Μεγαλώνω τα εγγόνια μου.

Ερ: Είναι όμως ένας δήμος με ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες. Πως μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνυπάρξουν και να βγάλουν κοινές αποφάσεις; Βλέπουμε υπάρχει και η κοινότητα των τσιγγάνων όπου είναι δύσκολοι άνθρωποι, δεν είναι οι πιο εύκολοι και πρέπει να τους διαχειριστείτε και αυτούς.

Απ: Ακριβώς. Βέβαια οι τσιγγάνοι είναι Έλληνες πολίτες κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι τσιγγάνοι είναι έμποροι, έχουν τα μαγαζιά τους, έχουν τις επιχειρήσεις τους, ζουν ανάμεσά μας, δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, πλην ορισμένων. Ερ: Δεν πείθονται εύκολα για το τι κάνετε.

Απ: Γι’ αυτό υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθάνε πολλές οικογένειες τσιγγάνων, όπως αυτές που επιδοτούνται για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Παίρνουν προνοιακά επιδόματα. Βοηθάμε κάποιες οικογένειες τσιγγάνων που έχουν προβλήματα με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, να μη τους τα κόβουνε. Βλέπω τα νέα παιδιά των τσιγγάνων είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια άλλη γενιά. Έχουμε δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι τσιγγάνοι. Υπάρχουν τσιγγάνοι επιστήμονες, πνευμονολόγοι, οδοντίατροι, γιατροί πολλοί τσιγγάνοι νέα παιδιά έχουν αναμειχθεί και με άλλα επαγγέλματα πέρα των καταστημάτων με παπούτσια και ενδύματα. Βλέπουμε τσιγγάνο που έχει ανοίξει κομμωτήριο, άλλον που έχει ανοίξει καφετέρια. Ανοίγονται και σε άλλα επαγγέλματα. Αυτό είναι καλό, δεν είναι κακό. Μεταξύ μας δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Στη δική μου γειτονιά, το 80% από τους γείτονες είναι τσιγγάνοι κι έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις μαζί τους, υπάρχει σεβασμός ανάμεσά μας.

Ερ: όσον αφορά την παραβατικότητα στην περιοχή, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις μιας και είστε γνώστης του αντικειμένου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα που σαρώνει όλη τη χώρα.

Απ: Δυστυχώς και στη δικιά μας γειτονιά υπήρχε παραβατικότητα, υπάρχει και θα υπάρχει. Όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση αυτά τα στοιχεία της παραβατικότητας να τα καταπολεμήσουν εν τη γενέσει τους, δυστυχώς θα υπάρχει. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία. Δεν έχει την υποδομή ο δήμος να ελέγξει την εγκληματικότητα. Αυτό πρέπει να το κάνει το κράτος το ίδιο. Εάν το κράτος δεν αποφασίσει να ενισχύσει τα αστυνομικά τμήματα, να ενισχύσει τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως είναι η άμεση δράση, η ομάδα ΔΙΑΣ, όπως είναι τα αστυνομικά τμήματα ή τα τμήματα ασφαλείας και να υπάρξουν νομοσχέδια που να καλύπτουν τις νόμιμες ενέργειες των αστυνομικών, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Δεν μπορεί να μην υπάρχει μια περιπολία του τμήματος ασφαλείας το βράδυ που γίνονται όλες οι κλοπές, που γίνονται διαρρήξεις καταστημάτων μέσα σε ένα λεπτό, που δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις. Επίσης δεν υπάρχει τιμωρία. Βλέπετε γίνονται νόμοι για να φεύγουν οι καταδικασμένοι από τις φυλακές.

Ερ: Η Αγία Βαρβάρα σε λίγο καιρό αλλάζει πρόσωπο. Ανοίγει ο σταθμός του Μετρό. Θα αρχίσει να έρχεται κόσμος από διάφορες περιοχές της Αττικής για ένα πολύ σημαντικό λόγο, ότι έχετε μια φτηνή αγορά με τα εμπορικά των τσιγγάνων. Εκεί θα υπάρξουν νέα προβλήματα για την πόλη.

Απ: Βεβαίως, θα είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση σ’ εμάς. Ο σταθμός του Μετρό θα λύσει πολλά προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει κι άλλα. Βλέπουμε στην Αγία Μαρίνα τι γίνεται με τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων. Αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση και από το Μετρό και από το κράτος να φτιάξουν χώρους στάθμευσης, είτε υπόγειους, είτε υπέργειους, θα έρχεται ο καθένας να αφήνει το αυτοκίνητό του όπου να ‘ναι, αστυνόμευση δεν θα υπάρχει. Και στον Κορυδαλλό το ίδιο πράγμα θα γίνει, όπως και στο φίλο μας τον Ιωακειμίδη στη Νίκαια. Θα μας λύσει προβλήματα μετακίνησης αλλά θα προσθέσει κάποια άλλα να τα αντιμετωπίσουμε. Με μελέτες συγκοινωνιακές, με κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους μας και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση. Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας να αφήνει το αυτοκίνητό του όπου να ‘ναι και να φεύγει. Οι κάτοικοι εκεί γύρω θα δεινοπαθήσουν στην κυριολεξία.

Ερ: Βέβαια το Μετρό θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη αδιαμφισβήτητα.

Απ: Είναι από τα θετικά πράγματα. Θα φέρει ανάπτυξη γιατί θα έρθει κόσμος να ψωνίσει στην περιοχή μας, θα αναβαθμιστούν όλα τα καταστήματα, η εμπορική κίνηση της Αγίας Βαρβάρας θα ανέβει. Εάν δηλαδή βάλουμε σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά που θα υπάρξουν από το Μετρό, φυσικά τα θετικά είναι περισσότερα.

Ερ: Η υπάρχουσα δημοτική αρχή που ευελπιστεί να είναι και η επόμενη, έχει ετοιμάσει κάποια μελέτη ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το η λειτουργία του Μετρό;

Απ: Ξέρω πολύ καλά ότι ετοιμάζονται μελέτες και συγκοινωνιακές και μελέτες για την ημέρα μετά την έναρξη του Μετρό και θα εφαρμοστούν. Φυσικά όλες οι μελέτες καλές είναι, αλλά δοκιμάζονται όλες στην πράξη. Όταν στην πράξη δούμε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει άμεσα να το αλλάξουμε. Να καθόμαστε αυτοί που πρέπει σ’ ένα στρογγυλό τραπέζι και να παίρνουμε σύντομες αποφάσεις για το καλό της πόλης μας. Πρέπει και μετά την έναρξη του Μετρό να μπορούμε να κυκλοφορούμε στην Αγία Βαρβάρα. Να μη χρειαζόμαστε μισή ώρα για να περάσουμε τη Βενιζέλου.

Ερ: Εάν επανεκλεγείτε και είναι δημοτική αρχή η παράταξή σας, θα θέλατε να είστε πάλι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;

Απ: Εάν με θέλουνε, εγώ εδώ είμαι για να προσφέρω. Ούτως ή άλλως μέχρι τώρα προσφέρω σαν πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, αλλά και όταν ήμουν αντιδήμαρχος γιατί το θέλω. Είμαι άμισθος, δεν έχω απολύτως κανένα συμφέρον. Είμαι σύμβουλος ασφαλείας, ασκώ επάγγελμα ακόμα. Δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να διεκδικήσω ούτε αξιώματα ούτε καρέκλες. Με θέλουνε; Θέλουν να προσφέρω κάπου; Εγώ είμαι εδώ, δεν θα αρνηθώ. Είμαι εδώ για να βοηθήσω.