Με ενδιαφέρον διάβασα, προ ημερών σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, άρθρο  με τίτλο «Επικίνδυνα δημοτικά

οχήματα στους δρόμους της πόλης μας». Πρέπει να πω, ότι σε μεγάλο βαθμό αισθάνθηκα ικανοποίηση γιατί φωτίζει και αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησε τον Δήμο η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πράγματι, οι υποδομές και οι υπηρεσίες είχαν υπερβεί το όριο του «αποδεκτού» και σε αρκετές περιπτώσεις το όριο λειτουργικότητας.

Κτήρια ασυντήρητα, των οποίων οι αρμοί και οι μονώσεις επέτρεπαν στα νερά της βροχής να δημιουργούν ποταμούς εισρεόντων υδάτων, πολύτιμος μηχανολογικός εξοπλισμός, χωρίς κανείς να φροντίζει για την λειτουργικότητα και συντήρησή του, εγκαταλελειμμένος στην τύχη. Η σχολή χορού και το Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, όταν τον προηγούμενο χειμώνα οι παρόντες –μαθητές και επισκέπτες των χώρων, έγιναν μάρτυρες των ποταμών και λιμνών που σχημάτιζαν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό των κτηρίων ή έκαναν μάθημα στο κρύο λόγω του κατεστραμμένου κλιματιστικού.

 

Κανείς από την προηγούμενη Διοίκηση δεν είχε την πρόνοια ή το ενδιαφέρον να ελέγξει και να επιμεληθεί για την αποκατάσταση βλαβών ή την προμήθεια αναγκαίων ανταλλακτικών, προκειμένου να διατηρηθούν τα -ούτως ή άλλως λίγα- μέσα που διαθέτει ο Δήμος λειτουργικά ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μικρού σαρώθρου το οποίο επί μία 10ετία είχε μείνει σε αχρηστία (ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε), ενώ, το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία αλλαγή λαδιών και ένα σέρβις, προκειμένου, να βγει στους δρόμους της πόλης και να μπει στην μάχη για την καθαριότητα.

Το ίδιο συνέβαινε και με το πλυντήριο κάδων, το οποίο είχε και αυτό πολλά χρόνια να λειτουργήσει. Δεν είναι ψέμα ότι οι κάδοι απορριμμάτων στην πόλη είχαν να πλυθούν, όπως πρέπει και να απολυμανθούν για μία 10ετία.

Ακόμη, συνιστά εγκληματική αμέλεια το γεγονός ότι ένα τριαξονικό φορτηγό, είχε αφεθεί στο γκαράζ να σαπίζει, ενώ, σήμερα με την συντήρηση και επισκευή από τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, είναι εντεταγμένο στον στόλο οχημάτων και προσφέρει σημαντικότατη υπηρεσία στην αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων.

Ομοίως, χρήσιμο είναι το γεγονός ότι μέσα από την αρθρογραφία αυτή, αναδεικνύεται η ελεεινή πραγματικότητα την οποία μας κληρονόμησε ο τέως Δήμαρχος και η Διοίκησή του στον τομέα της καθαριότητας, τμήμα της οποίας μεταξύ άλλων είναι και τα δύο οχήματα τα οποία παρουσίασε στο εν λόγω άρθρο. Σημειώστε, ότι επί μία δεκαετία –ακόμη και όταν τα οικονομικά των Δήμων ήταν ανθηρά-, καμία ανανέωση δεν πραγματοποιήθηκε στον στόλο των οχημάτων του Δήμου.

Κάδοι διαλυμένοι, άχρηστοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, χωρίς δυνατότητα επισκευής και ανεπαρκείς σε αριθμό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης.

Σημεία αναφοράς για την πόλη, όπως, το σιντριβάνι στον Προφήτη Ηλία και τον κόμβο, είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και τα παθογόνα βακτήρια είχαν δημιουργήσει ένα ολόκληρο, αυτόνομο οικοσύστημα. Αυτά, προφανώς, έχουν υπ’ όψιν οι συντάκτες του συγκεκριμένου μέσου, όταν παρουσιάζουν την σημερινή εικόνα της πόλης με τα συντριβάνια να λειτουργούν και τους δρόμους της πόλης να «λάμπουν». Και είναι απόλυτο δίκαιο να απαιτούν και την τελευταία, την παραμικρή λεπτομέρεια σε τάξη. Γιατί, ακόμη και όσοι διακατέχονται από την «ιερή» αντιπολιτευτική μανία γνωρίζουν ότι σήμερα, ο Λάμπρος Μίχος και η δημοτική αρχή στην οποία προΐσταται και θέλει και μπορεί να αλλάξει προς το καλλίτερο, ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης.

Επί Καπλάνη

 

Επί Καπλάνη

 

Σήμερα με δήμαρχο Μίχο

 

Σήμερα με δήμαρχο Μίχο

Φαντάζομαι γίνεται σαφές και απόλυτα κατανοητό ότι τελικά, η δικαιολογία της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου ήταν καθαρά προσχηματική. Τούτο, γιατί όπως διαπιστώνεται η σημερινή Διοίκηση και ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, με λιγότερα χρήματα και μέσα, αλλά, με σοβαρή, οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια έχουν επιτύχει να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Αυτό το ισχυρίζομαι γιατί και στις απλές εργασίες, για τις οποίες δεν απαιτούντο χρήματα, όπως π.χ., το κλάδεμα των δένδρων και η περιποίηση του δημοτικού πρασίνου, καμία δραστηριότητα δεν υπήρχε. Υπήρχαν σημεία της πόλης, όπως οι εργατικές πολυκατοικίες, στα οποία τα δένδρα είχαν να κλαδευτούν χρόνια και χρόνια.

Επίσης, άκτιστα οικόπεδα καθαρίστηκαν από συνεργεία του Δήμου μετά από πολύ καιρό, ενώ, για τα εγκαταλελειμμένα, αναζητήθηκαν οι ιδιοκτήτες στους οποίους εστάλησαν αντίστοιχες επιστολές ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους ή να υποστούν την επιβάρυνση της δαπάνης, αν ο καθαρισμός έγινε από υπηρεσία του Δήμου. Γνωρίζετε βεβαίως, ότι η προηγούμενη διοίκηση έστειλε επιστολές μεν, με διεύθυνση όμως τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα δε…, εμπλουτίζοντας έτσι, την ανθολογία ανεκδότων.

Συγχωρήστε μου την κατάχρηση του χώρου, αλλά, πρέπει να ειπωθεί και να καταγραφεί: Σήμερα, μετά από χρόνια ταλαιπωριών και ανασφάλειας οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις υπερωρίες τους κανονικά, στο τακτό χρονικό διάστημα και ομοίως, έλαβαν εγκαίρως, δίχως παραλείψεις τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας και όλα τα νομίμως χορηγούμενα είδη, τα οποία απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

 

Και είμαι σίγουρος ότι δεν ξέφυγε της προσοχής κανενός, το γεγονός ότι η αντίδραση των δημοτικών υπηρεσιών στην κρίση της πανδημίας υπήρξε άμεση και λυσιτελής.

Σε όλα τα σχολεία και τις δημοτικές υπηρεσίες, παραδόθηκαν επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών, αλλά και γάντια μιας χρήσεως και μάσκες, πριν καν από την κινητοποίηση της κεντρικής κυβέρνησης. Ακόμη, είναι γεγονός ότι σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, τα σχολεία και τα δημοτικά καταστήματα πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί, ψεκασμοί με κατάλληλα υλικά και απολυμάνσεις κάτι που γίνεται επαναλαμβανόμενα, συνεχώς μέχρι σήμερα.

Και είναι αποδεδειγμένο στην πράξη ότι η σημερινή δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος δεν προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από την «γενικούρα» της στενότητας των οικονομικών. Γιατί αν θέλεις, μπορείς. Αρκεί να μπορείς να εμπνέεις τους συνεργάτες σου, να γίνεσαι παράδειγμα εργατικότητας και ορθολογικού σχεδιασμού και τέλος, οργανωμένης και μεθοδικής υλοποίησης. Να είσαι αυστηρός πρώτα με τον εαυτό σου για να μπορείς να πείθεις και να κινητοποιείς το δυναμικό της πόλης σου, ώστε να συμβάλλει στην συλλογική προσπάθεια. Να αγαπάς αυτό που ανέλαβες να κάνεις και όχι να το χρησιμοποιείς ως εργαλείο αυτεπιβεβαίωσης. Να μπορείς να κάνεις όνειρα, να έχεις όραμα για την πόλη σου και τους ανθρώπους της και όχι να χρησιμοποιείς την εμπιστοσύνη τους για να αυξήσεις την προσωπική σου περιουσία και τα ακίνητά σου…

Και το πράττεις αυτό, ενώ, κανένα έργο υποδομής δεν πραγματοποιείται στην πόλη –τουλάχιστον με δική σου εισήγηση- και όσα παρέλαβες καθυστερούν και χρονίζουν, όπως η γέφυρα στην οδό Σαράφη, Ριμινίτικα, παιδικές χαρές κ.λπ.

Με δυο λόγια, να σέβεσαι και να θέλεις να υπηρετήσεις την πόλη σου και τους ανθρώπους της και όχι να τους κάτσεις στον σβέρκο ώστε να ικανοποιήσεις κάθε είδους σύνδρομό σου, θέλοντας να αποδείξεις ότι είσαι «καλλίτερος».

Για όλους αυτούς τους λόγους, ευχαριστώ τους συντάκτες των αντιπολιτευόμενων μέσων γιατί καθίστανται, με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, αξιόπιστοι μάρτυρες και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας, αναδεικνύοντας την ανυπαρξία φροντίδας και έργου της προηγούμενης Διοίκησης.

Ευχαριστώ εκ μέρους όλων, εκείνων που σήμερα με επικεφαλής τον Λάμπρο Μίχο προσπαθούμε, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας προκειμένου να ανασχέσουμε την παρακμή και την ασχήμια· την εγκατάλειψη και την διάλυση: υπηρεσιών, εξοπλισμού, υποδομών, στοιχεία τα οποία απαρτίζουν την κληρονομιά που μας παρέδωσε ο τέως Δήμαρχος και η Διοίκησή του. Και εκείνος δικαιολογείται να μην γνωρίζει την σημερινή πραγματικότητα. Ούτως ή άλλως είναι δεδομένο ότι δεν τον αφορά η πόλη, εφ’ όσον επέλεξε να κατοικεί στην Νέα Πεντέλη.

Ας μου επιτραπεί, στο σημείο αυτό, κλείνοντας την επιστολή μου να παραθέσω επιγραμματικά και να επισημάνω ότι:

  • σήμερα τα οχήματα αποκομιδής εργάζονται και μαζεύουν τα απορρίμματα όλες τις ημέρες της εβδομάδας (και Σαββατοκύριακα). Πριν η αποκομιδή πραγματοποιούταν 2-3 φορές εβδομαδιαίως.

  • Οι χώροι στην ΒΙΟΧΡΩΜ και το γκαράζ είναι άψογα καθαροί και φροντισμένοι.

  • Η ανακύκλωση έχει αυξηθεί κατά 30%

  • Η Τεχνική Υπηρεσία, την οποία παραλάβαμε δίχως εργαλεία και υλικά, σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό.

  • Στο Πράσινο: το δημοτικό πράσινο είναι φροντισμένο και συντηρείται παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε σε αχρηστία σχεδόν ολόκληρο το σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

  • Τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ ρημαγμένα όλα, κατέγραφαν εκατοντάδες κυβικά νερού, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς. Σήμερα, σχεδόν όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί.

Τέλος, να συγκρατηθεί ότι πολύ σύντομα ο στόλος οχημάτων του Δήμου θα ανανεωθεί και τα οχήματα που παρουσιάστηκαν στο άρθρο της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας, πολύ σύντομα θα αποτελούν εκθέματα «στο Μουσείο Διαχειριστικής Αθλιότητας “Γ. Καπλάνης”».

Ο Δήμαρχός μας, ο Λάμπρος Μίχος έχει σχέδιο και προβλέπει τις ανάγκες για αρκετό διάστημα εμπρός. Χρειάζεται όμως, χρόνος.

Αγία Βαρβάρα, 21 Νοεμβρίου 2020

Με εκτίμηση

Ιωάννης Πουλάκης

Αντιδήμαρχος πόλης