Στη συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Δεκέμβρη συζητήθηκε μεταξύ άλλων ο ισολογισμός του Δήμου για το 2019. Οι

δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν γιατί στον ισολογισμό αποτυπώνεται ο προϋπολογισμός για το 2019 και η πολιτική που ασκείται στο Δήμο μας. 

Για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή ο Μιχάλης Καραβίδας σημείωσε: 

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εκλεκτοί της στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΝΣΑ συνεχίζουν ακάθεκτοι την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στις 30 Οκτώβρη υπήρξε ένα ακόμα «επεισόδιο» στην υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Είναι η ημέρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του «διαγωνισμού» που πραγματοποιήθηκε με έκτακτες διαδικασίες με αντικείμενο ποιος εργολαβικός όμιλος θα αναλάβει το προαναγγελθέν έγκλημα στη Φυλή έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Προχωράνε με απλά λόγια σε ένα τεράστιο και επικίνδυνο "πανωσήκωμα" στη χωματερή που υποτίθεται θα έκλειναν, έναντι του θηριώδους, υπό αυτές τις συνθήκες, ανταλλάγματος των 32.920.000 ευρώ. Η υγειονομική βόμβα της χωματερής στη Φυλή όχι μόνο δεν "απενεργοποιείται" αλλά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για το λαό της περιοχής.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού του 2019. Και έκτοτε, η διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ ανέλαβε να διεκπεραιώσει με "κατεπείγουσες συνεδριάσεις" της Εκτελεστικής Επιτροπής "δια περιφοράς", μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Fast track διαδικασίες δηλαδή που διαιωνίζουν το αίσχος της χωματερής, με την καύση των απορριμμάτων να αποτελεί ήδη μια νέα απειλή. Την ίδια στιγμή προχωράει ο σχεδιασμός στο Γραμματικό για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, στη θέση "Μαύρο Βουνό". Ενώ δήθεν νοιάζονται για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, την υποθηκεύουν με τις αποφάσεις τους.

Δεν πρέπει να τους περάσει! Τα σχέδιά τους πρέπει να γίνουν κουρελόχαρτα. Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού της περιοχής και συνολικά της Αττικής δεν παζαρεύονται.

Καλούμε και με τη σημερινή ευκαιρία το λαό της περιοχής να μην αποδεχτεί αυτόν τον εγκληματικό σχεδιασμό, που εν μέσω πανδημίας επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για την επόμενη μέρα.

Στην πράξη και παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις ενταφιάζουν τη δυνατότητα για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με σύγχρονες υποδομές, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου είναι ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα για να μη δοθεί η χαριστική βολή στην υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Για το Πάρκο Τρίτση και τις διεκδίκήσεις του Δήμου Ιλίου ο Γιώργος Βαρλάς στην παρέμβαση του υπογράμμισε: 

Είναι στείρα και αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση που γίνεται εδώ και χρόνια μεταξύ των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού και του Φορέα Διαχείρισης, για το καθεστώς ιδιοκτησίας του πάρκου και τη χρήση των εκτάσεων.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν ακουμπά το πρόβλημα στη βάση του, που είναι η εξασφάλιση σταθερής κρατικής χρηματοδότησης και επαρκούς προσωπικού για τη συντήρηση και φύλαξη του πάρκου.

Είναι μια  αντιπαράθεση που αφήνει στο απυρόβλητο τις ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών διαχρονικά. Το 2016 ο δήμαρχος Ιλίου είχε ζητήσει από την τότε  κυβέρνηση να του δώσουν το πάρκο χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό.

Οι διεκδικήσεις του Δήμου Ιλίου αφορούν και σε χώρους στάθμευσης, το αμαξοστάσιο, το πράσινο σημείο. Οι κινήσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με την ανεμπόδιστη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, που φυσικά είναι το ζητούμενο, αλλά εντάσσονται στην αντιπαράθεση που περιγράψαμε.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στο ποιός θα έχει την ευθύνη για το πάρκο, αλλά στο ποια πολιτική θα ασκηθεί για να αναβαθμιστούν οι υποδομές του πάρκου για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Το πάρκο δημιουργήθηκε και περιφρουρήθηκε από τους αγώνες του λαού της περιοχής. Ο αγώνας αυτός πρέπει να ενταθεί με ένα διεκδικητικό πλαίσιο όπως:

-Σταθερή και επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

-Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής

-Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας