Συνέντευξη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για το Coaching, αλλά δεν

είναι ξεκάθαρο, το τι ακριβώς είναι, τι ακριβώς προσφέρει

Ίσως θα ήταν ευκολότερη η απάντηση στο ερώτημά σας, αν πρώτα δίναμε τον ορισμό του Coach . Αν λοιπόν ορίζαμε τον Coach ως σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης, τότε θα λέγαμε, ότι το Coaching είναι μια «σύμβαση» μεταξύ Coach και πελάτη, η οποία μέσα από μια συνεργατική διαδικασία, πάντα επικεντρωμένη στη λύση και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, στοχεύει στη μεγιστοποίηση του προσωπικού του δυναμικού. Ίσως ακούγεται κάπως γενικευμένο, αλλά αυτό συμβαίνει, επειδή οι προεκτάσεις του είναι πάρα πολλές!

Μιλήστε μας λίγο γι αυτές τις προεκτάσεις
Είναι όλα εκείνα τα πολύτιμα και σημαντικά «κομμάτια» της ζωής ενός ανθρώπου, τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην ισορροπία και την ευτυχία του. Οι διαπροσωπικές του σχέσεις, η σχέση με τον/την σύντροφο, με τα παιδιά του, η επαγγελματική του επιτυχία κλπ

Ας υποθέσουμε, ότι σας επισκεπτόμουν στο γραφείο σας. Ποια θα ήταν τα βήματα που θα κάναμε μαζί μου;
Το πρώτο βήμα να μιλήσουμε για τον λόγο, ο οποίος σας έφερε στο γραφείο μου. Είναι σημαντικό να γνωρίζω τι σας απασχολεί. Στο δεύτερο βήμα θα πρέπει να ορίσουμε το στόχο σας και να σας πω, αν και με ποιον τρόπο μπορώ να σας υποστηρίξω να τον πετύχετε! Τρίτο και σημαντικότατο βήμα, να διαπιστώσουμε και οι δύο μας αν ταιριάζουμε, αν έχουμε την απαραίτητη «χημεία», ώστε να μπορέσουμε μαζί να εξασφαλίσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Είστε δηλαδή κάτι σαν ψυχολόγος;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Ο σωστός, ο πραγματικός coach, αυτός που σέβεται τον κώδικα δεοντολογίας μας, δεν παίζει με τις ψυχές των ανθρώπων! Παρότι η ψυχική ισορροπία είναι σημείο κλειδί και για τα δύο επαγγέλματα, εντούτοις η κατάρτιση ενός coach δεν επιτρέπει την ενασχόληση με τα ψυχικά τραύματα ενός ανθρώπου, ή γενικά με θέματα που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν του. Αν εντοπίσουμε τέτοια ζητήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να τον παραπέμψουμε σε κάποιον ειδικό. Εμείς, ασχολούμεθα με το παρόν και σε συνεργασία με τον πελάτη μας, χτίζουμε το μέλλον! Είναι αυτονόητο, ότι στη διαδικασία των συνεδριών μας μοιραία γίνονται αναφορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ παρεμβάσεις

Γιατί κάποιος να πάει σε έναν coach;
Διότι διαπιστώνει κάποια «δυσλειτουργία», σε προσωπικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό επίπεδο και θέλει να την αποκαταστήσει. Διότι νοιάζεται για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, για το παιδί του, για τη δουλειά του! Οι άνθρωποι, έχουμε ανάγκη να τακτοποιούμε σχέσεις, σκέψεις, να υλοποιούμε όνειρα και ιδέες! Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, δημιουργικοί, να εξελισσόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Κάποιοι έχουμε την ανάγκη να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να αξιοποιήσουμε τα θετικά μας στοιχεία και να απομειώσουμε τα αρνητικά. Θέλουμε να ανακαλύψουμε το δυναμικό μας και τους τρόπους εκείνους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και τις ενέργειές μας αποτελεσματικές. Με λίγα λόγια επιθυμούμε να έχουμε μια ζωή ποιοτική!

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Σε ένα περιβάλλον χωρίς κριτική, βοηθάμε αυτόν που θα μας εμπιστευτεί, να αισθάνεται πλήρως αποδεκτός. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, του δίνουμε τη δυνατότητα να καθαρίσει τη σκέψη του, να εντοπίσει τα κενά, να κατανοήσει και να αποδεχτεί τα εμπόδια και να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Να συνειδητοποιήσει, ποιο είναι το σημείο που βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή και να στοχεύσει το σημείο που θα ήθελε να φτάσει. Έτσι, δημιουργούμε μια στρατηγική, τις οποίες εφαρμόζει στην καθημερινότητά του και σταδιακά οδηγείται στην απελευθέρωση από δυσλειτουργικά πιστεύω, στην επανατοποθέτηση, στην ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσης με τον εαυτό του, τη λήψη συνειδητών αποφάσεων, την ενδυνάμωσή του, τη βελτίωση, την εξέλιξη, την αυτοαποδοχή και κυρίως στην απόκτηση εμπιστοσύνης στον εαυτό του.

Φαντάζομαι ότι αυτό απαιτεί διαφορετικού είδους σπουδών;
Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, μου δίνει την ευκαιρία να σας απαντήσω σε ένα πολύ καίριο σημείο του επαγγέλματός μας. Ένας coach δεν μπορεί να ασχολείται με όλες τις εξειδικεύσεις του coaching αν δεν τις έχει σπουδάσει. Coaches λέγονται και στον αθλητισμό όλοι οι προπονητές. Όμως, άλλος προπονεί στο ποδόσφαιρο, άλλος στο μπάσκετ, άλλος στην πυγμαχία κλπ. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εμάς. Διότι εκτός από τις βασικές σπουδές, οι οποίες σου εξασφαλίζουν την επαγγελματική σου άδεια, υπάρχουν και εξειδικευμένες.

Οι δικές σας σπουδές;
«Life Coaching» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, συνέχισα με «Συμβουλευτική &  Θεραπεία Ζεύγους & Οικογένειας» και ακολούθως, προχώρησα στο ανώτατο επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης στο Coaching «Diploma in Coaching - AC Accredited». Τώρα, στο ίδιο πανεπιστήμιο συνεχίζω τις σπουδές μου, στο πολύ εξειδικευμένο τμήμα της «Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας». Παράλληλα, παρακολουθώ κάθε σεμινάριο το οποίο πραγματοποιείται από επίσημους ελληνικούς ή διεθνείς φορείς.

Πόσες είναι οι συνεδρίες που χρειάζεται να κάνει κάποιος και ποιο είναι το κόστος τους
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται, από τα θέματα και τους στόχους, τους οποίους θέτει ο ενδιαφερόμενος, αλλά και από τη διάθεση συνεργασίας και ανταπόκρισης του ενδιαφερόμενου. Κάποιοι, έχουν ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή σε τέσσερις συνεδρίες, άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητα του coaching πετυχαίνοντας τον κύριο στόχο τους, επιθυμούν να «δουλέψουν» με νέους στόχους, οπότε συνεχίζουν τις συνεδρίες τους. Όσο για το κόστος, προσωπικά το θεωρώ ελάχιστο σε σχέση με τα αποτελέσματα. Είναι πάντως προσιτό για όλους!

Υπάρχει δυνατότητα συνεδριών από απόσταση;
Μετά από αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε όλοι εξοικειωθεί απόλυτα στην επικοινωνία από απόσταση. Οπότε, οι «τηλεσυνεδρίες» είναι συχνότατες, ακόμα και από ανθρώπους, που θα μπορούσαν εύκολα να έρθουν στο χώρο μου!

Πού μπορούμε να σας βρούμε; Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;
Ο χώρος μου βρίσκεται στην οδό Επιδαύρου 34, πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό «Περιστέρι» . Το e-mail μου είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., το τηλέφωνό μου 2119409092 και ασφαλώς πολύ εύκολα μέσω των social media, Instagram: coach_eleftheria , Facebook: coach Eleftheria , TikTok: coach_eleftheria

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον όμορφο και φιλόξενο χώρο της Ελευθερίας Μιχαηλίδη