Στο δημοτικό συμβούλιο της 10 Απριλίου στο θέμα για την δολοφονία της Κυριακής,

ο επικεφαλής Αλέξανδρος Σαμόλης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Δημοτικής Παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ».

Βασικά σημεία της τοποθέτησης.

Απαιτούμε από το Κράτος:

- Να εγκριθεί ο όρος γυναικοκτονία, γιατί η μη κατοχύρωση του όρου δεν θέτει στην πολιτεία την υποχρέωση για θεσμικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γιατί για να λύσεις κάτι πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις και να το ονοματίσεις. Να πεις την πραγματικότητα.

- Την πλήρη στελέχωση των 2 αστυνομικών τμημάτων της πόλης μας με προσωπικό κατάλληλο για τις ανάγκες μας και με ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

- Η αστυνομία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να νοικιάσει δικό της χώρο στο Καματερό και όχι ο δήμος να αναγκάζεται να νοικιάζει το χώρο για αυτήν.

- Απο το Υπουργείο Παιδείας να υπάρχει μόνιμα και σε κάθε σχολείο Κοινωνικός Επιστήμονας. Ακούσαμε τον υπουργό να ανακοινώνει το safe house, αλλά το θέμα είναι άλλη μια δομή ασφαλείας που θα απομονώνει το θύμα ή το κράτος να δρα άμεσα κατά του θύτη.

Ως δήμος θα πρέπει:

- Να ενισχυθεί με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό η Κοινωνική Υπηρεσία για συνέχιση παροχής σταθερών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο συνεχώς εντεινόμενο φαινόμενο και οι εργαζόμενοι μας να έχουν τις συνθήκες του χρόνου που χρειάζονται.

- Ίδρυση Κέντρου στήριξης της Οικογένειας, όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι που θα στελεχώνεται με κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους, ψυχολόγους κ.α. Στο κέντρο αυτό τα αιτήματα θα καταγράφονται και ψηφιακά, στη συνέχεια θα μεταβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές και θα παρακολουθείται η εξέλιξη τους. Δηλαδή θα κάνει follow up στη κάθε περίπτωση.

- Να δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα κατά της Βίας.

- Να λειτουργήσει το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας.

- Να παρέχεται νομική υποστήριξη κακοποιημένων συνανθρώπων μας.

- Να δημιουργηθεί 24ωρη δημοτική τηλεφωνική γραμμή για υποστήριξη και αντιμετώπιση της βίας.

- Να δημιουργηθεί διεπιστημονική ομάδα Street Work για την καταγραφή κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας στη γειτονιά, ώστε να γίνει η Κοινωνική Χαρτογράφηση.

Προτείνουμε να οριστεί ένα μονοθεματικό συμβούλιο και να καλεστούν:

-Όλοι οι Φορείς της πόλης μας,

-η Εκπαιδευτική Κοινότητα,

-οι Οργανώσεις,

-τα κόμματα,

-οι Βουλευτές,

-η Περιφέρεια,

-η Αστυνομία,

-η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων,

-ο Συνήγορος του Παιδιού και ο Συνήγορος του Πολίτη κ.α. Ώστε να εκπονηθεί ένα συνολικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο για τα σχολειά, τις γειτονιές και τους δημοσίους και δημοτικούς χώρους.