Του Αντώνη Δεωνά :

Περιβαλλοντικό «έγκλημα» ετοιμάζουν στο Πάρκο Τρίτσης...

Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βοθρολυμάτων) ετοιμάζονται να κατασκευάσουν μέσα στο Πάρκο Τρίτσης, με την δικαιολογία, να παραχθεί καθαρό νερό για άρδευση και

τροφοδοσία των τεχνιτών λιμνών.

Η πρόταση έγινε από την ΕΥΔΑΠ, η οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτσης. Ουσιαστικά είναι μια απόφαση που καταδικάζει το Πάρκο και την γύρω περιοχή, ενώ αποτελεί περιβαλλοντικό «έγκλημα» και κίνδυνο για την υγεία των επισκεπτών του Πάρκου. Οι πληροφορίες λένε, ότι τα λύματα που θα επεξεργάζεται η συγκεκριμένη μονάδα, θα προέρχονται από τον Δήμο Φυλής, τα οποία ουσιαστικά θα τα εκτρέψουν ώστε να καταλήγουν στο Πάρκο για επεξεργασία, αντί να πηγαίνουν στην Ψυττάλεια όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Το γεγονός είναι ότι η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, όπως έχει παρατηρηθεί και από άλλες περιπτώσεις, ναι μεν είναι χρήσιμες και κάνουν δουλειά , αλλά δεν πρέπει να κατασκευάζονται και να λειτουργούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ο λόγος που δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ότι, παρατηρείται έντονη δυσοσμία η οποία το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη, ενώ επίσης παρατηρούνται σύννεφα από μύγες και κουνούπια, οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό από μόνο του εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για μολυσματικές ασθένειες.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι με το επεξεργασμένο νερό θα τροφοδοτείται η τεχνητή λίμνη που υπάρχει στο Πάρκο, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί για κανένα λόγο, γιατί το νερό που θα προκύψει από το βιολογικό καθαρισμό, θα είναι άκρως προβληματικό και δεν ενδείκνυται για την τροφοδοσία της συγκεκριμένης λίμνης που φιλοξενεί χιλιάδες ζώα, μέσα και έξω απ’ αυτή και είναι επισκέψιμη από μικρούς και μεγάλους, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν από τέτοια έργα.

Το περίεργο με αυτή την πρόταση της ΕΥΔΑΠ και την απόφαση του Φορέα Διαχείρισης είναι, ότι στα πλαίσια της συζήτησης, δεν θίχτηκε καθόλου το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσουν την λίμνη αλλά και την άρδευση γενικά του Πάρκου, με το νερό της υπερχείλισης του διυλιστηρίου της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι το οποίο είναι καθαρό, σχεδόν πόσιμο και χύνεται ανεκμετάλλευτο στο ρέμα της Εσχατιάς. Το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του νερού από την υπερχείλιση το είχε μελετήσει και το είχε κάνει θέμα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Πάρκου κ. Τάσος Λύτρας.

Βέβαια, απορίας άξιον είναι, πώς η ΕΥΔΑΠ δεν εκμεταλλεύεται το νερό που χύνεται άσκοπα στο ρέμα και το οποίο είναι μια φθηνή και αξιόπιστη λύση και προτείνει την δαπανηρή κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, που είναι και περιβαλλοντικά απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη για την περιοχή.

Άλλο ένα αξιοπερίεργο, είναι ότι παρουσιάστηκε η πρόταση και ψηφίστηκε, χωρίς να έχει γίνει καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

Και κάτι τελευταίο. Μήπως, όταν και εφ’ όσων φτάσει το έργο στην δημοπράτηση, το πάρουν οι ίδιοι εργολάβοι που πήραν και το έργο της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλή, οι οποίοι ενώ έπρεπε ήδη να το παραδίδουν αυτό τον καιρό, ακόμα καν δεν έχουν αρχίσει και προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους σύμβασης;

*Ακολουθεί η πρόταση της ΕΥΔΑΠ και η απόφαση από τον φορέα του Πάρκου καθώς και απόσπασμα από δημοσίευμα για το συγκεκριμένο θέμα.