Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου,

Αγίων Αναργύρων - Καματερού, αποτελούσε κάποτε μια μοναδική όαση αναψυχής για πολλούς πολίτες της δυτικής Αθήνας και όχι μόνο. Τώρα πλέον, είναι εστία μόλυνσης για τους επισκέπτες, αφού οι λίμνες έχουν μετατραπεί σε έλη, φιλοξενώντας κάθε παράσιτο και τρωκτικό που κυκλοφορεί σε τέτοια μέρη (κουνούπια - μύγες - κατσαρίδες και αρουραίους) και τείνουν να γίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι, σ’ ένα Πάρκο όπου η έκτασή του ξεπερνά τα χίλια στρέμματα.

         Νεκρά ψάρια στο «έλος» του Πάρκου

«Κίνδυνος θάνατος» για τους επισκέπτες του Πάρκου

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι αποκρουστικές εικόνες στις λίμνες, με τα νεκρά ψάρια και τις χελώνες που επιπλέουν στα εναπομείναντα μολυσμένα ύδατα οι οποίες προκαλούν σοκ και αναγούλα. Είναι οι εικόνες γενικής εγκατάλειψης  του Πάρκου και ο άμεσος κίνδυνος, για τους επισκέπτες (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) όπου εκτός από τις μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να κολλήσουν, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, αφού σε ορισμένα κτίρια του Πάρκου λόγω έλλειψης συντήρησης, οι σκεπές τους ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν.

         Διακρίνονται τα κεραμίδια που έχουν πέσει στο υπόστεγο - «Κίνδυνος θάνατος» για τους επισκέπτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκεπή κτιρίου (ΦΩΤΟ) που στεγάζεται η οργάνωση «Κέντρο της Γης» η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει και να τραυματίσει τον επισκέπτη που θα τύχει να περνάει από εκεί, εκείνη την στιγμή. Τα κεραμίδια της σκεπής είναι έρμαια του αέρα και πέφτουν, σε ένα πολυσύχναστο σημείο του Πάρκου, με έναν φορέα διαχείρισης να είναι ανίκανος ακόμα και να αποκλείσει με σχετική σήμανση το σημείο προειδοποιώντας τους επισκέπτες για τους κινδύνους που υπάρχουν.

         Η στέγη στο συγκεκριμένο κτίριο έτοιμη να καταρεύσει

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος προσφεύγει ο Δήμος Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου με τον Δήμαρχο Νίκο Ζενέτο, έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την εγκατάλειψη του Πάρκου, τόσο στην πολιτεία όσο και στα αρμόδια όργανά της, αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Στο τέλος αναγκάστηκε ο Δήμαρχος Ιλίου να προσφύγει στην Δικαιοσύνη (ΕΔΩ). Η εγκατάλειψη και η εξαθλίωση του Πάρκου είναι οφθαλμοφανέστατη και ο εξαφανισμένος πλέον Φορέας Διαχείρισης, δεν έκανε τίποτα απολύτως για να το αποτρέψει.

         Η λίμνη με το μεγάλο πρόβλημα που έχει σχεδόν ξεραθεί

Ίδια τακτική λειτουργίας με άλλους Φορείς

Εκ του αποτελέσματος όλα δείχνουν, ότι ο Φορέας Διαχείρισης ιδρύθηκε για να βολευτούν κάποια «παιδιά, δικά μας» να παίξουν πολιτικά παιχνίδια και όχι για να λύσει τα προβλήματα του Πάρκου. Ακόμα και οι συνεδριάσεις του Δ/Σ για σημαντικά θέματα και αποφάσεις τα δυο τελευταία χρόνια, γινόντουσαν εν κρυπτώ και παραβύστω και μόνο με «τα δικά μας παιδιά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεδρίαση που έγινε μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν τα περισσότερα μέλη του Δ/Σ έλειπαν σε διακοπές. Κι αυτό συνέβη, για να περάσουν με την ησυχία τους τις «εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με λύματα» από τα Άνω Λιόσια. Ευτυχώς αυτό, αποτράπηκε.

Ίδια ακριβώς παρόμοια τακτική με άλλον ένα φορέα και συγκεκριμένα τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και εκεί στο τέλος συνεδρίαζαν και έπαιρναν αποφάσεις  «τα δικά μας παιδιά». Και στις δυο περιπτώσεις των συγκεκριμένων φορέων, σε ένα μεγάλο βαθμό, «σκιώδης» καθοδηγητής ήταν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννης Μπενίσης. Τελευταία σε συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, συστήθηκε και ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας και ας μην ήταν κάποιος εκλεγμένος (Αντιπεριφερειάρχης ή έστω Περιφερειακός Σύμβουλος). Μάλλον θα εννοούσε ότι είναι ο «Κύριος» της «Κυρίας».

Εάν ενδιαφερόταν και ήθελε πραγματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Πάρκου θα το είχε κάνει,  γιατί ήταν στο χέρι του. Η  υπερχείλιση της ΕΥΔΑΠ που χύνεται στη θάλασσα, περνάει δίπλα από το Πάρκο, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι, άλλα είχε στο μυαλό του. Τον ενδιέφερε μάλλον το έργο υψηλού κόστους με τους βιολογικούς καθαρισμούς, παρά το έργο χαμηλού κόστους με την υπερχείλιση. 

Προσπάθεια δημιουργείας εντυπώσεων

Ο Φορέας βέβαια, μετά από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βγάζοντας μια ανακοίνωση – ενημέρωση για το πρόβλημα της 5ης λίμνης, όπου λέει ότι είναι ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Δείτε την 1η παράγραφο της ανακοίνωσης : «Ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρίσκονται οι λίμνες και ειδικότερα η 5η, για ένα πρόβλημα που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή όπου ανέλαβε τα καθήκοντά του και που ως βασική προτεραιότητα έχει την διαχείριση και αποκατάσταση του υδάτινου κεφαλαίου.»

         Νεκρά ψάρια παντού

Συμφωνούμε ότι κληρονόμησε το πρόβλημα, αλλά, δεν έκανε τίποτα απολύτως για να το λύσει. Όλοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην 5η λίμνη και λύνεται μόνο με στεγανοποίηση και αφού στεγανοποιηθεί η λίμνη, προλαβαίνει να αναπληρώνεται η ποσότητα του νερού που χάνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος στεγανοποίησης της 5ης λίμνης, ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Χρήματα που μπορούσαν να δοθούν, αλλά ο φορέας προτίμησε να κάνει έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, ενώ με το πρόσχημα ότι δεν φτάνει το νερό, προσπάθησε να περάσει από την «πίσω» πόρτα όπως προαναφέραμε, «εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με λύματα» οι οποίες θα στοίχιζαν κάποια εκατομμύρια.

Κομματικό «μαγαζί» ο Φορέας;

Ουσιαστικά ο Φορέας όπως αποδείχτηκε, δεν είχε να προτείνει καμία ρεαλιστική λύση στα προβλήματα του Πάρκου, πέραν από αδιέξοδες ιδεοληπτικές θέσεις που υπηρετούσαν  συγκεκριμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και που μοιραία οδήγησε το Πάρκο στην καταστροφή.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο, που εξωθήθηκε σε παραίτηση ο πρώην Διευθυντής του Πάρκου Τάσος Λύτρας, ο οποίος διαφώνησε με την τακτική κομματικής σκοπιμότητας που ακολουθούσαν ο Πρόεδρος του Φορέα Γιάννης Πολύζος και μέλη του Δ/Σ που ανήκαν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος του Φορέα στο Πάρκο Τρίτσης, διορίστηκε και Πρόεδρος στην ΕΤΑΔ, όπως και το μέλος του Φορέα Διαχείρισης Νίκος Μπελαβίλας τον οποίο «κατέβασαν» ως υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά για να καλύψει το εκεί κομματικό κενό.

Το περίεργο όμως με την σημερινή Διοίκηση του Φορέα που έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η θητεία της λήγει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, δεν έχει θέσει την παραίτησή της ακόμα στην διάθεση του Υπουργού, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει μόλις άλλαξε η κυβέρνηση όπως έκαναν και άλλες διοικήσεις άλλων φορέων. Γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα; Μήπως «ελπίζει» ότι μέχρι τον Οκτώβριο, θα προλάβει να τελειώσει το «καταστροφικό» της έργο;

Το Πάρκο να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ουσία είναι, ότι το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης  «αργοπεθαίνει» και είναι «Κίνδυνος θάνατος» για τους επισκέπτες. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να το χρηματοδοτήσει και να δοθεί η διαχείριση του Πάρκου εκεί που ανήκει, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δυο Δήμαρχοι, Νίκος Ζενέτος Ιλίου και Σταύρος Τσίρμπας Αγίων Αναργύρων -Καματερού, θα πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν από κοινού και να καταθέσουν τις προτάσεις τους,  να βρεθεί μια μόνιμη λύση σοβαρής συνδιαχείρισης με το ποσοστό που αναλογεί στον κάθε Δήμο, ώστε να αναστηθεί επιτέλους το Πάρκο για να μπορούν να το χαίρονται οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.