Για το άνοιγμα τη Δευτέρα 11/1 των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών

σταθμών

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των βρεφονηπιακών σταθμών. Το θέμα δεν είναι βέβαια απλά η ανακοίνωση ημερομηνιών από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, αλλά να παρθούν όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα.  Το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στον σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Τα σχολεία δεν είναι απλά κτίρια. Είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας. Επομένως κρίσιμο ζήτημα είναι να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που διεκδικεί:

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Άμεσα και δωρεάν τεστ covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Διασφάλιση μασκών, αντισηπτικών κτλ
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ που σχεδιάζει και έχουν γεμίσει με παραπέρα άγχος τα παιδιά.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή είναι ανάγκη να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα που ανακύπτουν και το σχεδιασμό που υπάρχει για την αντιμετώπιση τους.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Θοδωρής Σκολαρίκος

Γιώργος Βαρλάς

Βάσω Ζάχαρη

Μιχάλης Καραβίδας