Στις 15/11 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων- Καματερού ο Προϋπολογισμός του δήμου για το 2019. Η δημοτική αρχή του κ. Σαράντη,

που στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε και υπερψήφισε έναν Προϋπολογισμό που αυξάνει τα βάρη για τους εργαζόμενους και τους αυταπασχολούμενους, οι οποίοι ήδη υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι χαρακτηρισμοί «ισοσκελισμένος», «ρεαλιστικός» και «αναπτυξιακός», με τους οποίους η δημοτική αρχή προσπάθησε να διανθίσει τον Προϋπολογισμό, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Ότι είναι φορομπηχτικός. Αποκαλυπτική είναι η σύνθεση των τακτικών εσόδων το δήμου: Το 51% προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόρους και εισφορές, ενώ η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στο 49%.

Παίρνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης προορίζεται για τις ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζόμενων, μιλάμε για ένα ένα δήμο που παρέχει υπηρεσίες στους δημότες με βάση την τοπική φορολογία και την ανταποδοτικότητα, δηλαδή «πλήρωσε για να έχεις». Είχε προηγηθεί η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος που περιορίζεται σε αναπλάσεις και σημειακές παρεμβάσεις και δεν αντιμετωπίζει οξυμένα προβλημάτα, όπως η αντιπλημμυρική και η αντισεισμική θωράκιση, η σχολική στέγη, η δημιουργία αθλητικών υποδομών κ.ά.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αλληλεγγύη» έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προώθηση του «Κλεισθένη» και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και είπε ότι αναγκάζεται να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση… Κουβέντα για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους τουλάχιστον κατά 62% μέσα στην κρίση και για το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής το 2022 τα ίδια έσοδα των δήμων να ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση.

Με άλλα λόγια, στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και προσχηματική διαφωνία με τη δημοτική αρχή για τα μάτια του κόσμου. Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα γιατί είναι κόντρα στις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού της περιοχής. Οργανώνουμε την πάλη μας μέσα από τις γραμμές του εργατικού-λαϊκού κινήματος και διεκδικούμε: 

* Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των δήμων με ταυτόχρονη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και αύξηση στα είδη πολυτέλειας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.  

* Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομάγαζων. 

* Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 

* Σύγχρονες, δωρεάν και ασφαλείς κοινωνικές δομές. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δημόσια κέντρα υγείας πλήρως στελεχωμένα. 

* Προσχολική αγωγή που θα καλύπτει τις σύχρονες ανάγκες και δυνατότητες. 

* Αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των λαϊκών γειτονιών. 

* Διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. 

* Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο φτωχών και ανέργων σε πλειστηριασμό για οφειλές στους δήμους. 

* Καμιά ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση, κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός. 

* Καμια παραχώρηση δημοτικής γης και υποδομών για επιχειρηματική δράση. Να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού. 

 

Καλούμε τους ανθρώπους του μεροκάματου, τους λαϊκούς ανθρώπους της περιοχής, να μη συμβιβαστούν με τη διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή. Να οργανώσουν την πάλη τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει.