Σχετικά με τη σίτιση των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και σήμερα έχουν άμεση ανάγκη

Στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού με απόφαση της κυβέρνησης τα σχολεία παραμένουν κλειστά από τις αρχές Μάρτη μέχρι τουλάχιστον τις 10 Μάη.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,  πέρα από τα ζητήματα που αφορούν  στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ψυχολογία των μαθητών και των γονιών, προκαλεί και προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση των πιο ευάλωτων τμημάτων δήμου μας, όπως οι μαθητές που συμμετείχαν στη διαδικασία των σχολικών γευμάτων.

Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές-λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, όπως αυτή του φαγητού. Το τελευταίο διάστημα οι δυσκολίες αυτές μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Αρκετοί γονείς έχουν σταματήσει από τις δουλειές τους, δεν πληρώνονται, δεν έχουν καμία άλλη στήριξη από το κράτος και δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους. Όσο περνάνε οι μέρες και τα μέτρα ακουμπούν όλο και περισσότερους κλάδους, τόσο μεγαλύτερη είναι ανάγκη διανομής των γευμάτων.

Προκύπτει, λοιπόν, ζήτημα διαβίωσης για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους το οποίο πρέπει άμεσα να λυθεί.

Από τη στιγμή που τα κονδύλια για τα σχολικά γεύματα είναι εξασφαλισμένα για όλο το 2020 και οι σχολικές μονάδες του δήμου μας (όλων των βαθμίδων) διαθέτουν τα στοιχεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, 

η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τη συνέχιση του προγράμματος με προσαρμογή στις συγκεκριμένες συνθήκες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε οι οικογένειες που έχουν ανάγκη να ανακουφίζονται στοιχειωδώς.  

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Θοδωρής Σκολαρίκος

Βάσω Ζάχαρη

Γιώργος Βαρλάς

Μιχάλης Καραβίδας