Του Κρικόρ Τσακιτζιάν : Την περασμένη Κυριακή 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, άσκηση για σεισμό και πυρκαγιά στο Γηροκομείο Αθηνών.

Την άσκηση συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), ο πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών κ. Ζώης Κολιός, η Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Αυτοάμυνας Αυτοπροστασίας Περιστερίου, η Ομάδα Διάσωσης ΔΕΛΤΑ, η εθελοντική ομάδα ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΙΛΙΟΥ, ο Αντώνης Παπαλεξάνδρου, διασώστης και τεχνικός επιθεωρητής σωστικών και πυροσβεστικών μέσων και η Μαρία Παπαλεξάνδρου διασώστρια.

Στην άσκηση πήραν μέρος το πολεμικό ναυτικό, ο στρατός ξηράς, η αστυνομία, τα πυροσβεστικό σώμα, το προσωπικό του γηροκομείου, καθώς και εθελοντικές ομάδες απ’ όλη την χώρα. Μεταξύ αυτών και η ΣΕΔΑΠ, στην οποία συμμετέχουν και τρεις δικοί μας άνθρωποι, οι δημοσιογράφοι Κρικόρ Τσακιτζιάν και Στέφανος Σιμωτάς και η συγγραφέας Καλλιόπη Γιαννάκου.

Η άσκηση περιλάμβανε έντεκα σενάρια για σεισμό στο κτίριο, με τραυματίες, προσωπικό και τρόφιμους ηλικιωμένους, εκκένωση του κτιρίου, πυρκαγιά στο εσωτερικό του και πυρκαγιά στον προαύλιο χώρο. Από το στρατό στήθηκαν σκηνές για τη φιλοξενία και παροχή των πρώτων βοηθειών των τροφίμων του γηροκομείου. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι παρακολούθησαν την άσκηση που διεξάγονταν για πρώτη φορά στο Γηροκομείο Αθηνών.

Στο τέλος της άσκησης η συγγραφέας Καλλιόπη Γιαννάκου, χάρισε στους τρόφιμους από ένα βιβλίο της για να τους συντροφεύσει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Από την άσκηση βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα, για τις ελλείψεις που έχει το Γηροκομείο Αθηνών και τις βελτιώσεις που χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα πραγματικό γεγονός σε περίπτωση που συμβεί στο μέλλον.

Ήδη στο αρχείο του Γηροκομείου Αθηνών έχουν παρασχεθεί τα «Σχέδια Εκκένωσης Κρίσιμων Υποδομών σε περίπτωση Σεισμού ή Πυρκαγιάς για  άτομα με αναπηρία», την επιμέλεια των οποίων έχουν οι: Σ.Κάρμα, Ο. Κκαλιάγκου, Ι. Μπούκης, Ε.Πέλλη, Μ. Χάλαρης, Μ.Σταθόπουλος.

Το εγχειρίδιο έχει εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (EDFF) Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών (Ε.Κ.Π.Π.Σ) και είναι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με ελεύθερη διάθεση για τους ενδιαφερόμενους σε ηλεκτρονική μορφή.