Επιβεβλημένη θεωρεί ο δήμος Αθηναίων την αντικατάσταση της Προσωρινής Διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, υπόθεση που εκκρεμεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το 2016 με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και μετά από μεγάλη δικαστική προσπάθεια η υπόδικη και κατηγορούμενη για κακουργήματα διοίκηση Μπούμπα κηρύσσεται έκπτωτη και διορίζεται Προσωρινή Διοίκηση, με τη συνεργασία σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων και της Κεντρικής Διοίκησης.

Η ορισθείσα από τον δήμο Αθηναίων διοίκηση από το 2016 μέχρι την αντικατάστασή της κατάφερε να αποκαταστήσει κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, εξασφάλισε χορηγίες και διεξήγαγε λογιστικό έλεγχο και απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος. Με την διαρκή μέχρι και σήμερα στήριξη και βοήθεια από τον δήμο Αθηναίων αντιμετώπισε τα επείγοντα, καθημερινά θέματα, διατροφής, υγιεινής και ασφάλειας και άρχισε να ανατάσσει το Ίδρυμα.

Όμως, τον Ιούνιο του 2018, το Δικαστήριο διόρισε Προσωρινή Διοίκηση, στην οποία ο δήμος Αθηναίων δεν έχει επίσημη εκπροσώπηση και πλειοψηφία, αν και πρωτοστάτησε στην παραπομπή της διοίκησης Μπούμπα στη δικαιοσύνη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, Η νέα αυτή Προσωρινή Διοίκηση σε ένα μήνα κατέστρεψε ό,τι με κόπο είχε επιτευχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η ορισθείσα από το Δικαστήριο διοίκηση επιχειρεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Παραβιάζοντας ευθέως την απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία διορίστηκε, η σημερινή Προσωρινή Διοίκηση προχωρεί σε παραχώρηση περιουσίας του Ιδρύματος και μισθώσεις ακινήτων χωρίς διαφάνεια. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ηλικιωμένων. Συρρικνώνει τις πτέρυγες. Συστηματικά προπηλακίζει και παρεμποδίζει τον Επίτροπο, που έχει ορίσει ο δήμος Αθηναίων, στο έργο του. Ήρθε σε ρήξη με τους εργαζόμενους, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το μόνο έργο στο οποίο διαπρέπει, είναι η αυτοπροβολή του πολιτευτή προσωρινού προέδρου της.

Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι εξελίξεις παρουσιάζουν περίεργες χρονικές συμπτώσεις με την δίκη για πολλά κακουργήματα του έκπτωτου υπόδικου πρώην προέδρου, που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου. Αν μάλιστα αληθεύει ότι η Προσωρινή αυτή Διοίκηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής του Γηροκομείου στην εναντίον του υπόδικου έκπτωτου προέδρου δίκη στο κακουργιοδικείο Αθηνών, τότε οι συμπτώσεις αυτές αποκτούν άλλο περιεχόμενο με βαρύνουσα σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι το κραταιό και ιστορικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1864, είχε λαμπρή πορεία  και πολλούς, επώνυμους ευεργέτες. Πριν από περίπου 20 χρόνια, άρχισε να καταρρέει από την κακοδιοίκηση. Το Ίδρυμα συσσώρευσε χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ. Το Γηροκομείο διοικείται και ανήκει στο ιδιωτικό σωματείο 'Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών'. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι ο δήμος Αθηναίων ή το Κράτος έχουν λόγο στη διοίκηση, αυτό δεν είναι ακριβές. Το σωματείο είναι ιδιωτικό και ο νόμος περί σωματείων επιτρέπει ελάχιστες παρεμβάσεις.

Ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά του και  θα εντείνει την  προσπάθειά του για κάθαρση και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ιστορικού Ιδρύματος. Καλεί τους πολίτες και την τοπική κοινωνία που ευαισθητοποιήθηκαν από αυτή την προσπάθεια να παραμείνουν αρωγοί. Τελικά η μόνη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, είναι η διαφάνεια και η μαζική συμμετοχή των πολιτών.