Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας που υποστήριξε και διοργάνωσε το τμήμα Πολιτισμού
του Δήμου Ωρωπού και ουσιαστικά αναβάθμισε το ετήσιο καθιερωμένο αντάμωμα «Γεύσης & Παράδοσης» από όλα τα χωριά του Δήμου Ωρωπού.
Η εκδήλωση έγινε στο Λιμάνι Σκάλας Ωρωπού και σημείωσε τεράστια επιτυχία όχι μόνο από την προσέλευση του κόσμου αλλά και από τα εδέσματα σπάνιων και «άγνωστων» στο ευρύ κοινό συνταγών.
Όλα τα μέλη των Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων του τόπου μας (από τη Μαλακάσα, τον Αυλώνα, το Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, το Χαλκούτσι, τον Ωρωπό, τη Σκάλα και τα Νέα Παλάτια) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Με μεράκι, αγάπη, κόπο και χαμόγελο παρουσίασαν στους πάγκους τους σπάνιες συνταγές από τους Αρβανίτες, τους Κρήτες, τους Μικρασιάτες αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης παρουσίασαν παραδοσιακές στολές και σπάνια μαγειρικά σκεύη. Όπως τόνισαν στη webcamera του Δήμου Ωρωπού οι περισσότερες συνταγές σώθηκαν από τις περιγραφές των γιαγιάδων τους και αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της υποστήριξης και προβολής της εκδήλωσης από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού.
Όπως είπε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού Άννα Οικονομάκου Φαρμακίδου στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι συνταγές σε μία έκδοση του Δήμου Ωρωπού για να διασωθούν στο πέρασμα του χρόνου και να δοθούν αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές, ενώ στα σχέδια είναι και αντάμωμα όλων των παραγωγών των προϊόντων της γης του Δήμου Ωρωπού με τα εξαιρετικά και ποιοτικά προϊόντα όπως λάδι, ελιές, μέλι, φυστίκια, κρασί, ξύδι, πατάτες, σύκα, λεμόνια, πορτοκάλια, μπάμιες, φασολάκια, ζαρζαβατικά αλλά και όσοι παράγουν παραδοσιακά γλυκά, λικέρ, άρτους, παξιμάδια, πίτες, κουλούρια, λουκούμια, ζυμαρικά κ.α.
Αναβίωσαν αρβανίτικες συνταγές όπως το κουλούρι του γάμου, τα κεντίδια από αλεύρι και αλάτι που στολίζουν τα πρόσφορα, η μουσούντα (χορτόπιτα), νισεστέ (χαλβάς), σκομαΐδα (ψιλοκομμένα σύκα με μυρωδικά), πρισέσι, καλαπόδια, πλιατέτσι, ξηρή μουσταλευριά, τραχανόπιτα, μαγιάτικα παξιμάδια, λικέρ. Εντυπωσιακές ήταν οι συνταγές από την Κρήτη όπως σφουγγάτα με διάφορες γεύσεις, μπουμπουριστούς χοχλιούς, χοχλιούς με πλιγούρι, καπρικό (χοιρινό με λεμονόφυλλα), ντολμαδάκια, ντάκους με διάφορες γεύσεις και φυσικά άφθονη ρακί, ενώ το μωσαϊκό των γεύσεων συμπλήρωσαν οι συνταγές από τη Μικρά Ασία που έφεραν οι Παλατιανοί όπως ντολμαδάκια, λαχανοντολμάδες, πίτες, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια, πίτες, τσουρέκια, κέικ, χαλβάδες κ.α.