Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής, το έργο για την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στον δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας και όμορους δήμους.

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της περιφέρειας η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήρης Μεθενίτης, ο δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, κι ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου.

Πρόκειται για διαδημοτική συνεργασία για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή». Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η νέα οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο, αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής, επιτάσσει η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται αποκεντρωμένα, δηλαδή σε επίπεδο δήμου ή διαδημοτικών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό ενεργεί ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με βάση τις οδηγίες διαχείρισης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με τους τέσσερις δήμους, προχώρησε στη συμφωνία κατασκευής της διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45.000 τόνων ετησίως. Στην εγκατάσταση αυτή θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.

Για την απόκτηση της αναγκαίας εδαφικής έκτασης όπου θα κατασκευαστεί η ΜΕΒΑ, την προμήθεια των μέσων και του εξοπλισμού προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις των συμβαλλόμενων δήμων, καθώς και φορτηγού μεταφοράς των υπολειμμάτων, θα υποβληθεί από τον ΕΔΣΝΑ πρόταση-αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η σύμβαση έχει ισχύ 28 ετών, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τη σύνταξη των προβλεπόμενων-απαιτούμενων μελετών, την ανέγερση της ΜΕΒΑ, την αγορά της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης, την προμήθεια του εξοπλισμού οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων και των δράσεων ενημέρωσης-εκπαίδευσης-ευαισθητοποίησης ανέρχεται σε 14.320.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις της, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι, μέσα από τη συνεργασία δήμων και περιφέρειας, να πολλαπλασιάσουμε πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή. Μια συνεργασία επωφελής για τους πολίτες, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου μέσα από τη διαλογή στην πηγή. Μια συνεργασία που στέλνει κι ένα σαφές μήνυμα ότι το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης θα πάψει, μόνο όταν όλοι - Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες - συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Αυτή η Μονάδα μάς δείχνει τον δρόμο» είπε η περιφερειάρχης.