Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει αυτή την κορυφαία γιορτή αθλητισμού-

Με ασφάλεια καλούμε όλους τους πολίτες να χαρούν τη σπουδαία αθλητική διοργάνωση, ορόσημο για την Αττική μας»

Σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον αρχαιολογικό Τύμβο του Μαραθώνα, η τελετή έναρξης του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιείται με τη θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας. Στην λαμπρή τελετή παραβρέθηκαν ο Υφ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η βουλευτής της ΝΔ Α. Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππoυ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ι. Κούβελος, ο Ολυμπιονίκης Κ. Κεντέρης, η ειδική συνεργάτης άθλησης του Περιφερειάρχη Χ. Γαλανοπούλου, η Πρόεδρος του κινήματος «Athena Take me Home» A. Τρανούλη, μέλη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων και άλλοι.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από τον ιστορικό χώρο του Τύμβου και κατέληξε στην αφετηρία του Μαραθωνίου, με τα 17 ζευγάρια να διανύουν τη διαδρομή των 5χλμ. κρατώντας την Ιερή Φλόγα, η οποία άναψε στο μέρος όπου αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη η έναρξη του αγώνα. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, εγγονός του ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, μαζί με τον Νίκο Πολιά ήταν το πρώτο ζευγάρι της Λαμπαδηδρομίας. Τον βωμό δίπλα στην αφετηρία του Μαραθωνίου άναψαν ο 4ος Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής και ο γιατρός Θεόδωρος Λουκόπουλος.

Στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, παρουσιάστηκε ένα δωρικό χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα τη «Μάχη του Μαραθώνα» σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Αρτέμιδος Ιγνατίου και αφήγηση από την ηθοποιό Κατερίνα Λέχου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Στο 38 ο Μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός της κλασικής διαδρομής, αγώνες 5 και 10 χλμ, συμμετέχουν 30.000 αθλητές.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης του Μαραθωνίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρακολούθησα σήμερα εδώ στον ιστορικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα την εξαιρετική τελετή έναρξης του 38 ου Μαραθωνίου, ο οποίος διοργανώνεται με την ένθερμη υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Φέτος χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο που ο Μαραθώνιος επιστρέφει μετά από ένα χρόνο διακοπής λόγω της πανδημίας και θα έχουν την ευκαιρία και πάλι χιλιάδες αθλητές-δρομείς αλλά και πολίτες να τον χαρούν και να συμμετάσχουν σε αυτή την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει το προνόμιο και την τιμή να αποτελεί κάθε χρόνο, τον τόπο διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού, με παγκόσμια εμβέλεια.

Η συμβολή της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής, είναι σημαντική καθώς την καθιστά αθλητικό και πολιτιστικό προορισμό, σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του τεράστιου εγχειρήματος και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και κυρίως στους συμμετέχοντες, που σε κάθε Μαραθώνιο αναμετρούνται με τα όριά τους, γνωρίζοντας πως η συμμετοχή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη».