Γ. Πατούλης: «Ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για τον Μαραθώνα γίνεται πραγματικότητα.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πρόληψη για την ασφάλεια των πολιτών και των πόλεών μας»

Το «πράσινο» φως για την έναρξη κρίσιμων αποχετευτικών έργων ομβρίων στην Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, που θα συμβάλλουν καίρια στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία του Δημάρχου Μαραθώνα Σ. Τσίρκα. Τα έργα θα γίνουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3.3 εκ. ευρώ. Στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον κ. Πατούλη στα γραφεία της Περιφέρειας, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός και ο Διευθυντής τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Αν. Αττικής Γ. Ασπρουλάκης.

Τα έργα προβλέπουν την κατασκευή αγωγών ομβρίων περίπου 4 χιλιάδων μέτρων και την κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής και επίσκεψης του δικτύου. «Ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για τον Μαραθώνα που θα λύσει όλο το πρόβλημα των ομβρίων στο Βαρνάβα και θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την περιοχή γίνεται πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, είχαν δοθεί σαφείς εντολές να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου το έργο να ξεκινήσει άμεσα. « Εμείς επενδύουμε στην πρόληψη για την ασφάλεια των πολιτών και των πόλεών μας με πράξεις και όχι με λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως προς αυτή την κατεύθυνση κάθε έργο που σχετίζεται με την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών υψηλής επικινδυνότητας στην Αττικής, είναι πρώτης προτεραιότητας.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για το έργο, τονίζοντας πως θα δώσει ριζικές λύσεις στο πλημμυρικό πρόβλημα της περιοχής, η οποία για πολλά χρόνια ταλαιπωρείται. Τη σημασία του έργου για την προστασία της Κοινότητας Βαρνάβα, υπογράμμισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, επισημαίνοντας πως κάθε έργο που σχετίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών προστασίας και θωράκισης των πολιτών, με εντολή του Περιφερειάρχη, προχωρά γρήγορα, χωρίς χρονοτριβές.

Το Έργο

Ειδικότερα προβλέπεται να κατασκευαστούν:

 Αγωγοί ομβρίων στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, 25ης Μαρτίου, Καραϊσκάκη, Νικηταρά Ντρόμπερι. Το συνολικό μήκος του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων είναι 4.000 μέτρα περίπου. Οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευασθούν από τσιμεντοσωλήνες διαμέτρων Φ600, Φ800 και Φ1000. Οι σωλήνες έχουν καμπάνα και ελαστικό δακτύλιο, ο οποίος τους εξασφαλίζει επαρκή στεγανότητα.

 Φρεάτια επίσκεψης του δικτύου, τα οποία τοποθετούνται στις αλλαγές κατεύθυνσης σε οριζοντιογραφία των αγωγών, στις αλλαγές κατά μήκος κλίσης στις μηκοτομές, ή σε ενδιάμεσα σημεία ώστε η μεταξύ τους απόσταση να μην υπερβαίνει τα 60,00μ, είναι κυκλικά εσωτερικής διαμέτρου 1,20μ. (για αγωγούς διαμέτρου Φ600), 1,40μ. (για αγωγούς διαμέτρου Φ800) και 1,60μ. (για αγωγούς διαμέτρου Φ1000).

 Φρεάτια υδροσυλλογής με εσχάρα και άνοιγμα. Στα αρχικά τμήματα των αγωγών, όπου αναμένεται συγκεντρωμένη παροχή ομβρίων προβλέπονται φρεάτια διπλού ανοίγματος, και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλού ανοίγματος.

Το δίκτυο που μελετήθηκε, εκβάλλει σε φυσικούς αποδέκτες (ρέματα). Υπάρχουν τρεις αποδέκτες, εκ των οποίων οι δύο στο νότιο άκρο του οικισμού και ο ένας στο βορειοδυτικό. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα.