Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Αν. Τομεάρχης

Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) στην Αττική. Ο Πάνος Σκουρολιάκος ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει για ποιον λόγο τροποποιείται ο ισχύων ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής αγνοώντας την βούληση των κατοίκων της Αττικής, που έχουν συμφωνήσει απόλυτα με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό. Ζητά να επιβεβαιωθεί ότι θα χωροθετηθεί «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας» στο Δήμο Λαυρεωτικής και συγκεκριμένα στην Κερατέα και αιτείται την κατάθεση των στοιχείων και των μελετών που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τους Δημάρχους.

 

Οι ανησυχίες προκύπτουν τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από Δελτία Τύπου της Περιφέρειας Αττικής τα οποία διαφήμισαν τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, για τον νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Από τα Δελτία Τύπου μάλιστα, έγινε γνωστό ότι διενεργείται διαβούλευση με τους Δημάρχους του Νότιου και Ανατολικού Τομέα Αττικής για χωροθέτηση Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων.

 

Επίσης, την Τρίτη 13/4, ο κ. Περιφερειάρχης σε τηλε-σύσκεψη με τους Δημάρχους Αττικής παρουσίασε τους άξονες του νέου σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στον δήμο Λαυρεωτικής και πιθανόν και σε άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής πρόκειται να χωροθετηθούν Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων ανατρέποντας τον ΠΕ.Σ.Δ.Α Αττικής.

 

Ο ισχύων ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής, βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την κοινωνία της Ανατολικής Αττικής, καθώς είναι ρεαλιστικός, περιβαλλοντικά ορθός, δίκαιος και εναρμονισμένος με τις σύγχρονες απαιτήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων. Δημιουργήθηκε ως προϊόν ευρύτερου διαλόγου και αποτελεί τη δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Αττικής για δεκαετίες, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Κερατέας.

 

Αντίθετα στο νέο σχεδιασμό σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταθέσει μέλη του Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων προγραμματίζονται τα εξής:

 

Κατ’ αρχάς, οι Ενότητες Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής στον υπό ψήφιση νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α., ορίζονται όπως παλιά, και έτσι διατηρείται η Ενότητα Ν.Α. Αττικής (Παλλήνη, Ραφήνα, Παιανία, Κορωπί - Μαρκόπουλο, Λαυρεωτική, Σαρωνίδα, Βάρη – Βούλα - Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ελληνικό).

 

Δεύτερον αλλάζει ονομασία ο ΟΕΔΑ (ν.3164/2003, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) και ορίζεται νέος φορέας το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Ο φορέας θα εκτείνεται σ’ ένα χώρο περίπου 300 στρεμμάτων (όπως τον όρισε ο αρμόδιος μελετητής), στον οποίο περιλαμβάνονται εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων, Εργοστάσιο Βιοαποβλήτων και Εργοστάσιο Διαλογής Ανακυκλώσιμων. Στην Αττική δημιουργούνται 4 τέτοια πάρκα, μεταξύ των οποίων ένα στη Ν.Α. Αττική που θα αφορά όλους τους προαναφερθέντες Δήμους, οι οποίοι θα διοχετεύουν εκεί όλα τα αστικά σύμμεικτα απορρίμματα. Τα άλλα «Πάρκα» θα βρίσκονται στη Φυλή, το Σχιστό και το Γραμματικό.

 

Τρίτον το κάθε πάρκο θα ορίσει αργότερα ποιον ΧΥΤΥ θα έχει, αλλά πρόθεση της περιφέρειας είναι αφενός να κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής αφετέρου να μην δημιουργηθεί κανένας νέος ΧΥΤΥ, γεγονότα ασύμβατα μεταξύ τους.

 

Τέταρτον η παρουσίαση του νέου σχεδιασμού, στις 13/4, από τον κ. Πατούλη στους Δημάρχους Αττικής, όπως περιγράφεται σε Δελτίο Τύπου (13/4), συμπεριελάμβανε χάρτη με όλες τις νέες εγκαταστάσεις στην Αττική. Σύμφωνα με αυτόν, στην δημοτική κοινότητα Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής προβλέπεται «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας».