Γ. Πατούλης: «Συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη ενός θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου της Ανατολικής Αττικής»

Για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στην κεντρική πλατεία Κερατέας στον Δήμο Λαυρεωτικής, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, ενώ ενημερώθηκε από εκπρόσωπο του αναδόχου για τις εργασίες αποκατάστασης. Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής είναι προϋπολογισμού 495.000 ευρώ με ΦΠΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 4 μηνών. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση προβλέπεται η επισκευή των όψεων του ναού καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χωματουργικές εργασίες, καθαιρέσεις, στερεώσεις, τοιχοποιίες, επικαλύψεις, επιστρώσεις, συντήρηση και επισκευή των κουφωμάτων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ναοδομίας του όψιμου ελληνοβυζαντισμού στην περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής. Η ανέγερσή του τοποθετείται κατά το διάστημα 1905 – 1908. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινό και από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Τεχνικών Έργων Ε. Κοσμίδη. Μετά την ενημέρωση και την επίβλεψη των εργασιών ο Περιφερειάρχης και ο Μητροπολίτης Νικόλαος προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος

Είμαστε ευγνώμονες έναντι της Περιφέρειας για το γεγονός ότι αυτόν τον μνημειακό ναό, ο οποίος αποτελεί και την καρδιά και την έκφραση της σύγχρονης ιστορίας της πόλεως της Κερατέας, έχει αναλάβει να τον αποκαταστήσει, καθώς είχε μεγάλα προβλήματα και στατικής φύσεως και στη συντήρησή της η εκκλησία. Ελπίζουμε ότι το έργο σε τρεις με τέσσερις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η Περιφέρεια θα έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που συμβάλουν προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια αυτήν την εκκλησία. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό το έργο που δεν είναι και το μόνο στη περιοχή Μεσογείων και στη Λαυρεωτική.

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Σήμερα είχαμε τη χαρά να ενημερωθούμε για την πορεία υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στην κεντρική πλατεία Κερατέας. Συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη και αποκατάσταση ενός θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου της Ανατολικής Αττικής. Εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είμαστε στο πλευρό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ο οποίος επιτελεί σημαντικό και θεάρεστο φιλανθρωπικό έργο. Είμαστε κοντά στους ανθρώπους της Εκκλησία μας και στην προσπάθεια που καταβάλουν προς όφελος των πολιτών.