Του Αντώνη Δεωνά : «Αθόρυβη Αλλαγή ή...Αθόρυβα Θάβουμε την Ανακύκλωση;»

Αυτό που γίνεται με τον ΕΔΣΝΑ και το ΧΥΤΑ Φυλής, είναι άνευ προηγουμένου και μας ξεπερνά όλους. Πράγματα και θαύματα! Τα όσα λένε ο Υφυπουργός Σωκράτης Φάμελος και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που γίνονται στο ΧΥΤΑ Φυλής. Από την μία διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανακύκλωση και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν εκπονήσει και από την άλλη, «πηγαίνει» το RDF (Καύσιμο που προέρχεται από απορρίμματα) και το Κομπόστ  για θάψιμο στο ΧΥΤΑ (ΦΩΤΟ 1-2-3-4-5).

Βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα του ΧΥΤΑ και στο παραμύθι της Ανακύκλωσης, το συμπληρώνει ο επιτετραμμένος της Περιφέρειας για τα σκουπίδια Άρης Βρούστης. Ο οποίος τυγχάνει να είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και όπως φαίνεται,  βάλθηκε να μας τρελάνει με τα χορηγούμενα παραπλανητικά ποστ που βάζει στο διαδίκτυο (facebook) με τα οποία διαφημίζει ότι όλα πάνε καλά σε σχέση με την ανακύκλωση.

Δεν αναφέρει όμως ο κ. Βρούστης πουθενά, ότι το Ταμπάνι είναι γεμάτο από κλαδέματα, ξύλα κλπ ανακυκλώσιμα υλικά (ΦΩΤΟ 6-7), αλλά ούτε αναφέρει ότι πηγαίνουν παράνομα τα Σαββατοκύριακα και θάβονται τόνοι RDF από το εργοστάσιο της WATT στο Κορωπί (ξέρετε, την εταιρεία που προμοτάρει απροκάλυπτα ο ίδιος ο κ. Βρούστης στα βίντεο που αναρτά στο διαδίκτυο ΦΩΤΟ 8).

Από την μια παρουσιάζει και διαφημίζει σε βίντεο το εργοστάσιο της WATT ότι είναι σύγχρονο και μπορεί να επιτύχει μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης και από την άλλη, το υπόλειμμα, η εν λόγο εταιρεία για να γλυτώσει χρήματα το πάει στο ΕΜΑΚ. Ενώ δεν χάνει την ευκαιρία, να παρουσιάσει ο κ. Βρούστης, ότι παράγει μεγαλύτερες ποσότητες RDF.  Όπως  προαναφέραμε, πηγαίνει παράνομα μεγάλο μέρος RDF από το εργοστάσιο της WATT στο Κορωπί, για θάψιμο στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Τελικά, ποια είναι η «ουσιαστική, βαθιά ριζοσπαστική Αθόρυβη Αλλαγή» που διατυμπανίζει ο κ. Βρούστης; Μήπως θέλει να πει, ότι «Αθόρυβα Θάβεται η Ανακύκλωση» και το πλασάρει με διαφορετικό τρόπο για να δημιουργήσει εντυπώσεις εν όψη εκλογών;

Πάντως όπως και να έχει, οι φωτογραφίες (ελήφθησαν 1/3/2019) και είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι πραγματικά συμβαίνει στο ΧΥΤΑ Φυλής και το πόσο μας δουλεύουν με την ανακύκλωση. Ακολουθεί παρακάτω το κείμενο του κ. Βρούστη το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο 5/3/2019, όπου μπορείτε να το συγκρίνεται με τις φωτογραφίες που έχουν επισυναφθεί.

Άρης Βρούστης  

5 Μαρτίου στις 1:52 μ.μ. ·

Τα κλαδέματα σήμερα αξιοποιούνται.

- Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προχώρησαν σε μία ουσιαστική, βαθιά ριζοσπαστική Αθόρυβη Αλλαγή και στο θέμα διαχείρισης των μπάζων και των κλαδεμάτων.

- Μέχρι το 2014 η συνήθης και εύκολη πρακτική, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων, ήταν η ταφή του συνόλου των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Τα πάντα θάβονταν: μπάζα, κλαδέματα, οργανικά, το σύνολο του όγκου των σκουπιδιών, χωρίς κανείς να αναλογίζεται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στο περιβάλλον και την οικονομία. Αυτό το αλλάξαμε. Τολμήσαμε να συγκρουστούμε με κακές νοοτροπίες, με άρρωστες συνήθειες και ξεπερασμένες λογικές και πρακτικές.

Το 2018, εκτράπηκαν από τον ΧΥΤΑ 320.000 m³ (65.000 τόνοι) κλαδέματα. Οδηγήθηκαν ατελώς στο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ) και μετατράπηκαν σε κομπόστ και καύσιμο. Οι Δήμοι εξοικονόμησαν 3.250.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, τα μπάζα οδηγήθηκαν σε αδειοδοτημένα από τον ΕΔΣΝΑ συστήματα και μετατράπηκαν σε χρήσιμα υλικά. Με κόστος επεξεργασίας 10€/τόνο, ενώ το κόστος ταφής είναι 50€/τόνο.

Παράδειγμα καλής και πετυχημένης πρακτικής, είναι ο Δήμος Βριλησσίων. Το 2018, μετέφερε 1.500 τόνους μπάζα στα ΑΕΕΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), κερδίζοντας 40.000 ευρώ και μειώνοντας, σε σχέση με το 2014, μόνο από τα μπάζα, κατά 11% τα υλικά που στέλνει για ταφή.