Συνέντευξη στον Κρικόρ Τσακιτζιάν για το «Pitsounicity.gr»

Στα νέα γραφεία του συνδυασμού του, στη λεωφόρο Συγγρού, συναντήσαμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη,

ο οποίος υποστηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία.

Επί τρεις τετραετίες εξελέγη Δήμαρχος Αμαρουσίου. Αγαπητός στην πόλη του και όπως υποστηρίζουν φίλοι και αντίπαλοι, θα επανεκλέγονταν από την πρώτη Κυριακή αν ξαναέβαζε υποψήφιος Δήμαρχος. Διάλεξε όμως τα δύσκολα και διεκδικεί το χρίσμα του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Γιώργος Πατούλης είναι επίσης Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι τα σχέδιά του για την Περιφέρεια, αλλά και τι είναι αυτό που προκαλεί συνεχώς ποικίλα σχόλια γύρω από το όνομά του.

Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε, αρχικά επιλέξατε να διεκδικήσετε το Δήμο της Αθήνας. Τι έγινε και αλλάξατε πορεία; Πιεστήκατε από πολιτικές δυνάμεις ή ήταν δική σας η επιλογή για την Περιφέρεια;

Πατούλης: Δεν με πίεσε κανείς για την επιλογή αυτή. Η Αττική είναι η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική δομή της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και μ’ ενδιαφέρει η εξωστρέφεια και η παγκόσμια αναφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδας και της Αττικής. Πιστεύω ότι μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση του δεύτερου βαθμού, μπορεί να συμβεί η αυτή η εξωστρέφεια.

Με τα καυτά ζητήματα της Περιφέρειας τι θα κάνει ο Πατούλης;

Ερώτηση: Ο Περιφερειάρχης είναι ένας μικρό πρωθυπουργός στο νομό του. Καλείστε να λύσετε προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η κεντρική διοίκηση. Ανεργία, αντιπλημμυρικά, πυροπροστασία, ασφάλεια του δημότη. Το τεράστιο πρόβλημα που θα βρείτε μπροστά σας με τα σκουπίδια. Ας τα δούμε ένα – ένα.

Πατούλης: Κατ’ αρχήν να αναφερθώ στο ζήτημα του μικρού πρωθυπουργού. Ο καθένας είναι ότι είναι, εφ’ όσον το ασκεί. Και θεωρώ ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της περιφερείας πέρασαν κάτω από τον πήχη. Δηλαδή μικρός πρωθυπουργός, τι;

Τι φτιάξανε; Τι διαχειρίστηκαν; Τι διεκδίκησαν; Τι πέτυχαν;

Εδώ πράγματι αν πάρουμε την περιφέρεια ως ένα μικρό κρατίδιο και μέσα από μια μορφή διακυβέρνησης διοικητού, ο Περιφερειάρχης καλείται μέσα στην κεντρική κυβέρνηση, μέσα στην παθογένεια των προβλημάτων, μέσα στην ανυπαρξία των υπηρεσιών, να ενώσει, να συνθέσει πρώτο και δεύτερο βαθμό κι όλες τις δυνάμεις και να τις κάνει πράγματι, δύναμη πυρός ενός μικρού πρωθυπουργού.

Όσον αφορά την ασφάλεια. Θεωρώ ότι μετά από την υγεία ενός ανθρώπου, θα πρέπει να είναι η ασφάλεια.

Η ασφάλεια είναι εκείνη που θα δώσει τη δυνατότητα της ανάπτυξης, της δημιουργίας, του να μπορέσει μια οικογένεια να ζει ομαλά και όμορφα μέσα από ελευθερίες.

Ερώτηση: Τι προτίθεστε να κάνετε πάνω σ’ αυτό το θέμα;

Πατούλης: Όσες πόλεις επισκεπτόμαστε, πηγαίνουμε στα αστυνομικά τμήματα, καθώς επίσης και στα τμήματα ασφαλείας.

Κοινός τόπος είναι ότι υπάρχει ελλιπές προσωπικό. Αλλά διαπιστώνουμε επίσης ότι, παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν όσοι υπηρετούν για την ασφάλεια των πολιτών, δεν υπάρχουν τα υλικά που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτή.

Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να παρέμβει η Περιφέρεια, με ίδιους πόρους. Κι αυτό θα το πράξουμε από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε. Θα κάνει αγορά οχημάτων για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

Σήμερα κανένα αστυνομικό τμήμα δεν έχει αυτοκίνητο που να μην είναι του 2000 και του 2002, πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, με 700 και 800.000 χιλιόμετρα.

Οχήματα παρωχημένα και αδύναμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές, αρκετά αστυνομικά τμήματα να μην έχουν τον τρόπο να φτάσουν στο έγκλημα. Άρα λοιπόν πως μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς να υπάρξει ενίσχυση; Πώς ο χειρουργός θα χειρουργήσει χωρίς εργαλεία;

Ερώτηση: Η δημοτική αστυνομία μπορεί να παίξει ρόλο;

Πατούλης: Προφανώς όταν μιλάμε για την Αττική χρειάζεται η δημοτική αστυνομία, γιατί μπορεί να λύσει πολλά καθημερινά προβλήματα αστικής φύσεως και κυκλοφοριακής φύσεως στη λειτουργία μιας πόλεως.

Δεν είναι δυνατόν το όργανο του αστυνομικού τμήματος να αντιμετωπίζει το ποινικό έγκλημα και το ληστή και συγχρόνως να γίνεται ακόμα και κλητήρας για να πάει ένα χαρτί ή να βλέπει ποιος πάρκαρε σε μια θέση αναπήρου.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η δημοτική αστυνομία είναι από το πρώτο που θα ζητήσουμε από την επόμενη κυβέρνηση και θεωρώ ότι θα το κατακτήσουμε διότι είναι απαίτηση των καιρών μας.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν χτυπιέται η ανεργία των νέων

Ερώτηση: Έχουμε το θέμα της ανεργίας των νέων. Πρέπει να δει η περιφέρεια πως θα προκαλέσει ανάπτυξη για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

Πατούλης: Σε όποια μέρη του κόσμου κι αν πήγα, κι έχω πάει σε πολλά, δεν γίνεται πουθενά καμία αναφορά στην Αττική.

Κανείς δε λέει είμαι από την Αττική. Λέει είμαι από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κρήτη. Άρα λοιπόν εδώ, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να αναμορφώσουμε μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό τα ζητήματα της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης, της ευεξίας, της ηλιοφάνειας, των θεματικών μορφών τουρισμού, (θρησκευτικός, ιατρικός, ιαματικός), το Σωκράτη, τον Πολιτισμό μας, τον Ιπποκράτη. Όλους αυτούς που μπορούν ενώνοντας πόλεις και ιστορικές αναφορές, να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο ροών, παγκόσμιας αναφοράς από τα διάφορα σημεία του κόσμου.

Αυτό θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης θα σας πω, ότι δεν υπήρχαν αναπτυξιακές προτάσεις από τις απερχόμενες διοικήσεις. Δεν υπήρξε αύξηση θέσεων εργασίας από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρέπει να στηθεί στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες ένα γραφείο που θα αφορά στην περιφέρεια της Αττικής. Δεν υπάρχει ομογενειακή δύναμη την οποία έχουμε μέχρι σήμερα για να μπορέσουν να επενδύσουν εδώ στην Αττική, μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον.

Δεν υπάρχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιτέλους, δεν μπορεί να φεύγουν οι νέοι μας για προπτυχιακά στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Ρουμανία.

Θα αναζητήσουμε πανεπιστημιακές δομές ακόμα και εξειδικευμένης ιατρικής, για να μπορέσει να έρθει πλούτος κι όχι να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

Να έρχονται εδώ να σπουδάζουν.

Όσο για τον ιατρικό τουρισμό, να θεραπεύεται ο παγκόσμιος ασθενής εδώ στη χώρα του Ιπποκράτη και του σύγχρονου γιατρού.

Πώς θα διαχειριστεί ο Πατούλης το θέμα των σκουπιδιών;

Ερώτηση: Έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα και όποιος εκλεγεί Περιφερειάρχης, την επόμενη μέρα θα το αντιμετωπίσει. Το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής. Η Φυλή έχει υπερκορεστεί. Δεν μπορούν πλέον να πάνε τα απορριμματοφόρα τα σκουπίδια. Πώς θα διαχειριστείτε αυτό το πρόβλημα;

Πατούλης: Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των σκουπιδιών. Μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν επιπόλαιες και ασύντακτες στρατηγικές, για τις οποίες δεν ξέρω αν από πίσω κρυβόντουσαν κάποιοι άλλοι λόγοι, πάντως πέρασαν κάτω από τον πήχη.

Έχουμε τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης εδώ στην Αττική και μάλιστα με τεράστια προβλήματα, που όπως και αυτές τις μέρες δεν μπορούν να πάνε τα απορριμματοφόρα.

Κι εμείς ρωτάμε μέσα από αυτή τη συνέντευξη την απερχόμενη Περιφερειάρχη. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία των εργαζομένων;

Υπάρχουν προβλήματα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους γύρω από την ανοιχτή χωματερή;

Έχει υπάρξει σχεδιασμός για το αύριο εφ’ όσον κλείσει; Γιατί όπως φαίνεται ο σχεδιασμός λειτουργίας της συγκεκριμένης χωματερής της Φυλής μέχρι το Μάρτιο του ’20, μπορεί και να μην κρατήσει.

Ο ΧΥΤΥ του Γραμματικού πώς λειτούργησε χωρίς το ανάλογο εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμικτου στερεού αποβλήτου;

Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται και θα τεθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα από εμάς. Είμαστε μια ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη και από τη χώρα μας και θα θέσουμε ερωτήματα, αλλά και λύσεις.

Και οι λύση βεβαίως σχετίζεται με το τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αλλά που δεν εφαρμόστηκε εδώ, διότι και ο προηγούμενος της απερχομένης Περιφερειάρχου, πάλι πρότεινε λύσεις με φαραωνικά έργα.

Δηλαδή το Γραμματικό, το οποίο θα έπρεπε να γίνει ένα ΧΥΤΥ επεξεργασμένου στερεού αποβλήτου της τάξεως της τοπικής κοινωνίας. Εάν έπαιρνε τις προβλεπόμενες άδειες από τις αρμόδιες αρχές για το περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι έργο της τάξης των 5 εκ. ευρώ και όχι των 20 εκ. ευρώ.

Αυτό λοιπόν υπόκρυπτε και υποκρύπτει κάτι το πονηρό.

Εμείς λοιπόν, αυτό που θα ζητήσουμε να ξεκινήσει από σήμερα, από την πρώτη στιγμή που θα δημοσιευθεί η συνέντευξη αυτή για το συγκεκριμένο θέμα, είναι να υπάρξει ένας Μαραθώνιος ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να υπάρχει ανακύκλωση από την πηγή.

Τα στερεά απόβλητα χρειάζονται πολλή δουλειά, πολλή μελέτη. Κάτι για το οποίο εμείς, τις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε ειδικότερα.

Τι θα κάνετε με τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα;

Ερώτηση: Έχουμε μπροστά μας τα νέα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται τακτικά και προκαλούν πλημμύρες, και πυρκαγιές. Γίνονται υποτυπώδη αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Πατούλης: Κατ’ αρχήν να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μελέτη και μια στρατηγική για όλη την Αττική, με τα ρέματα, τις διευθετήσεις των ρεμάτων, με τα έργα πάνω στα ρέματα, για να μπορέσει να υπάρχει απορροή των συνοικιών των δήμων και να επανέλθουν σε φυσιολογική ροή και όχι να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Γιατί τώρα το ρίξαμε στον κακό μας τον καιρό, ο οποίος συχνά πυκνά θα είναι ο ίδιος με τόση ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας.

Προσέξτε, όταν αυτή τη στιγμή στα ρέματα, όπως της Πυκροδάφνης, του Ποδονύφτη, δεν έχει γίνει κανένα έργο για να μπορέσουν να δεχτούν τις μεγάλες απορροές από τους διάφορους δήμους, τι συζητάμε;

Ποια είναι η στρατηγική, την οποία θα έπρεπε να έχουν σχεδιάσει; Θα έπρεπε λοιπόν όλοι οι δήμοι και οι 66, μαζί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και με τους ειδικούς και προφανώς βάζοντας ακόμα και το ίδιο το κράτος, γιατί εδώ είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, να φτιαχτούν έργα με υποδομές. Γιατί αυτές που υπάρχουν είναι υποδομές του 40 και του 50, όταν δεν υπήρχε αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη της Αττικής.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα ζητήματα και από την προηγούμενη και από την απερχόμενη περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι «μπαλωματική».

Δηλαδή σου δίνω 1,5 εκ. για να κάνεις έργα. Λες και τα πήρε από τον παππού του. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος. Κάτι το οποίο εμείς σαφέστατα και κάνουμε. Αυτό θα παρουσιάσουμε και από την πρώτη μέρα θα φτιάξουμε την επιτροπή ευθύνης, μεταξύ των 66 δήμων και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που θα συνεδριάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο ή και εκτάκτως εάν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε συνολικά όλες εκείνες τις στρατηγικές που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση, η οποία σήμερα είναι παιδική. Αλλά και της πολιτικής προστασίας, για την οποία εάν ρωτήσετε την απερχόμενη περιφερειάρχη, θα δείτε ότι το μόνο που έχει κάνει είναι ένας μειοδοτικός διαγωνισμός κάποιων υδροφόρων οχημάτων και άλλων, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ συναντηθεί και δεν έχουν κάνει ποτέ μια εικονική άσκηση. Δεν έχουν κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.

Δεν έχουν ενώσει τους δήμους και τις δυνάμεις. Δεν έχουν ενώσει ποτέ τους συνδέσμους. Δεν έχουν συνδέσει ποτέ, ακόμα και τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να θωρακίσουμε την πρόληψη και να συνεργαζόμαστε με τον τομέα της καταστολής, που είναι το πυροσβεστικό σώμα και τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση. Από το υπουργείο παιδείας θα απαιτήσουμε να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας στις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση σεισμού και θα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο σε κάθε πόλη. Να ξέρουμε όλοι μας, όταν υπάρχουν ακραία φαινόμενα που πρέπει να πηγαίνει.

Αν είναι φωτιά. Αν είναι πλημμύρα. Αν είναι σεισμός. Και αυτό προφανώς θα το πετύχουμε, μαζί με ικανούς επιστήμονες, όπως εν προκειμένω ο Ευθύμης Λέκκας, αλλά και άλλοι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, παίρνοντας στοιχεία από την Ευρώπη τα οποία θα ενσωματώσουμε στο πρόγραμμά μας.

Ερώτηση: Είστε ένας πάρα πολύ έμπειρος άνθρωπος στην τοπική αυτοδιοίκηση, με χρόνια πετυχημένης θητείας. Στο ψηφοδέλτιό σας όμως έχετε μόνο τεχνοκράτες. Δεν έχετε αρκετούς αυτοδιοικητικούς, γιατί;

Πατούλης: Δεν είναι αλήθεια αυτό. Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν αυτοδιοικητικοί και μάλιστα και πρώην δήμαρχοι, όπως η κ. Σπηλιοτοπούλου της Εκάλης, αλλά και άλλοι, που έχουν θητεύσει αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο σχετίζεται με τους νέους, αλλά και με μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί δεν έχουμε ρατσισμό στις ηλικίες ούτε και με το φύλλο ή με τα επαγγέλματα και με τη γεωγραφική κατανομή για κάθε δήμο. Θα σας έλεγα ότι αυτή η μεγάλη στρατιά ανθρώπων, πάνω απ’ όλα κρίνονται από την εμπειρία τους. Κρίνονται στη θέλησή τους για εργασία, στην ηθικότητά τους, και πάνω απ’ όλα, σε ότι έχουν κάνει στην ιστορία τους, και θα αποτελέσουν το καλύτερο εχέγγυο εφαρμογής ενός προγράμματος ρεαλιστικού. Ολοκληρωμένου. Με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προφανώς με τους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, αλλά έχουν και την γνώση.

Μήπως κάνει αντάρτικο η κ. Πατούλη και θέσει υποψηφιότητα;

Ερώτηση: Προσφάτως δημιουργήθηκε ένα ζήτημα, με το αν θα κατέβαινε η σύζυγος στο Δήμο του Αμαρουσίου ή όχι. Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα. Δημιούργησε όμως ένα μεγάλο θόρυβο και έγιναν πολλές συζητήσεις. Μήπως κάνει αντάρτικο και αποφασίσει να κατέβει τελικά, μόλις ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πατούλης: Κατ’ αρχήν η Μαρίνα είναι μια επιστήμων. Μια μητέρα. Πολύ επιτυχημένη στη δουλειά της. Αριστούχος στα επιστημονικά της καθήκοντα και προφανώς αυτοδιοικητική με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη δημοφιλία και αγάπη από τον κόσμο. Το βλέπω καθημερινά. Η Μαρίνα για κάποιο λόγο, ενώ αγαπάει την αυτοδιοίκηση, σήμερα δε θα βρίσκεται σε αυτήν. Προφανώς αυτό το οποίο δημιουργήθηκε το έχει αναλύσει η ίδια σε πολλές συνεντεύξεις της. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι, λαμβάνοντας υπ’ όψη της και θυσιάζοντας τη δική θέληση, έκανε αυτό που της υπαγόρευσε η συνείδησή της, απέναντι σε μια μεγάλη μάχη που έχουμε να δώσουμε για την Αττική. Την ευχαριστώ και μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα γι’ αυτό που ρωτήσατε, αν θα υπάρξει αντάρτικο ή όχι.

Γιατί τέτοια κόντρα με τον ομοϊδεάτη Σωτήρη Μεθενίτη;

Ερώτηση: Είστε ένας πληθωρικός χαρακτήρας, που προκαλεί τις εντάσεις. Βλέπω τελευταία δέχεστε φίλια πυρά από ομόσταυλό σας, συγκεκριμένα από τον κ. Μεθενίτη και είναι σκληρή η κριτική που σας ασκείται. Από πού πηγάζει αυτή η σύγκρουση;

Πατούλης: Ρωτήστε τον ίδιο. Εγώ κατ’ αρχήν, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το συνάδελφο. Είναι ένας συνάδελφος στα Μεσόγεια. Κρίνεται από το έργο του. Δεν ξέρω αν έχει κάνει τίποτα στο δήμο του, γιατί δεν έχω άποψη ακόμα. Δεν τον έχω επισκεφθεί. Όμως είναι αντιδεοντολογικό να επιτίθεται σε κάποιους, οι οποίοι έχουν πάρει την ετυμηγορία του κόσμου με υψηλότατα ποσοστά, προφανώς από το έργο τους. Εύχομαι να έχει υγεία ο άνθρωπος και ενδεχομένως κάποια στιγμή μας αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους επιτίθεται σε κάποιον συνάδελφό του, ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος. Νομίζω ότι πάντα μέσα από την ετυμηγορία των ανθρώπων παίρνει οποιοδήποτε αξίωμα και ενδεχομένως μέσα σε κάποια άλλη περίοδο να μπορέσει να αντιληφθεί το λάθος του.

Πώς μπορεί να πείσει ένας Αστός τα Δυτικά Προάστια;

Ερώτηση: Πείτε μας πώς περνάτε στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική; Είναι μια δύσκολη περιοχή και θα έλεγε κανείς τι δουλειά έχει ο αστός Πατούλης στις δυτικές συνοικίες που ζει λαϊκός κόσμος;

Πατούλης: Κατ’ αρχήν να σας πω, ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε πιο λαϊκά στρώματα, από τα Δυτικά. Στα Πετράλωνα. Με τη μητέρα μου να μας μεγαλώνει μόνη της, ορφανά, εμένα και τον αδελφό μου. Να μας σπουδάζει. Εμείς να εργαζόμαστε μαζί της και να γινόμαστε επιστήμονες και μέσα από τη δουλειά μας να μπορούμε να έχουμε αναπτυχθεί. Υπήρξα «ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ» στην Πεύκη, εφ’ όσον παντρεύτηκα τη σύζυγό μου και το 2000 άνοιξα το ιατρείο μου στο Μαρούσι, με το οποίο δεν είχα καμία σχέση. Κυρίως άνοιξα εκεί το ιατρείο μου, για να έρχονται από τα Πετράλωνα οι ασθενείς μου με το τρένο και το 2006 έγινα δήμαρχος. Μέσα σε έξι χρόνια. Αυτό κάτι λέει. Οφείλω να πω, ότι με λέγανε ο ξενόφερτος από την Πεύκη, γιατί μένω στην Πεύκη και εγώ έλεγα από τα Πετράλωνα είμαι βρε παιδιά.

Αυτοί οι γηγενείς λοιπόν, σήμερα με υπεραγαπούν. Τους αγαπώ κι εγώ. Πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στο Μαρούσι. Πέρα από το ιατρείο μου δεν έχω καμία άλλη σχέση με το Μαρούσι. Θεωρώ ότι έκανα ό,τι μπορούσα και θα κάνω ό,τι μπορώ στο μέλλον. Αν θέλετε η Δυτική Αττική μου ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά μου. Διότι η ζωή μου, τουλάχιστον μέχρι να παντρευτώ, ήταν στα Πετράλωνα, όπου βρίσκονται εκεί οι φίλοι μου. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι, η δική μου ενασχόληση με τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών, με την Αρχιεπισκοπή, με τις ενορίες, ήταν κοντά στον άνθρωπο, για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο, μαζεύοντας φάρμακα, για να δώσουμε σ’ αυτούς που δεν μπορούσαν να αγοράσουν το φάρμακό τους.

Τα κοινωνικά φαρμακεία δημιουργήθηκαν μέσα από αυτή τη δράση, του ιατρείου κοινωνικής αποστολής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, προφανώς και της Δυτικής Αττικής. Ακόμη θυμάμαι τα εγκαίνια που κάναμε με τον πολύ σημαντικό και εκλεκτό δήμαρχο του Περιστερίου τον Ανδρέα Παχατουρίδη. Και προφανώς η δική μου διάθεση είναι να μπορεί να ζει ο πολίτης ισότιμα.

Με τον Ανδρέα Παχατουρίδη έχω άριστες σχέσεις

Ερώτηση: Οι σχέσεις σας με το δήμαρχο Περιστερίου πως είναι; Ακούγονται διάφορα, ότι είστε σε μια απόσταση αυτό τον καιρό. Έχει συμβεί κάτι μεταξύ σας;

Πατούλης: Όχι! Κατ’ αρχήν είναι εξαιρετικές. Εγώ τουλάχιστον, έτσι νιώθω. Ο Αντρέας είναι πετυχημένος δήμαρχος. Σημαντικός αυτοδιοικητικός και δε σας κρύβω ότι όταν θέλησα να κατέβω στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, τον πρώτο που ρώτησα αν επιθυμεί να κατέβει, ήταν τον Αντρέα, γιατί τον σέβομαι. Θεωρώ ότι έχει δώσει ένα ηχηρό στίγμα στο Περιστέρι. Το έχει αναβαθμίσει και είμαι σίγουρος πως και αύριο θα συνεργαστούμε πάρα πολύ καλά, για την περαιτέρω ανάπτυξη του Περιστερίου, που ξέρει εκείνος καλύτερα από όλους μας να το κάνει με επιτυχία.