Την απόφαση της να μην κάνει βήμα πίσω στην λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, επανέλαβε κατηγορηματικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου
στη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, σημείωσε η περιφερειάρχης, έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), «τον οποίο εφαρμόζουμε δυνατά και αθόρυβα στην πορεία για το κλείσιμο της Φυλής».
Στη συνεδρίαση παρίσταντο κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα, παρουσία και του δημάρχου Η. Ψινάκη, της Ν. Μάκρης, του Γραμματικού αλλά και της Φυλής, οι οποίοι εξέφραζαν την ανήσυχα τους για τις έντονες αντιδράσεις των πρώτων, απέναντι στη λειτουργία του ΧΥΤΥ - αντιδράσεις τις οποίες η κ. Δούρου αντιμετώπισε με κατανόηση, αποδίδοντας τη δυσπιστία τους προς τις δημόσιες αρχές, στις διαψεύσεις του παρελθόντος, «εξαιτίας της αναξιοπιστίας των πολιτικών στο παρελθόν που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».
«Όμως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και στο θέμα των απορριμμάτων, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να κάνουμε μια διαφορετική πολιτική. Και δεν πάμε βήμα πίσω, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μπροστά σε προεκλογική περίοδο» πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, αναφέρθηκαν στις διάφορες αιτιάσεις περί ακαταλληλότητας και μη νομιμότητας του έργου. Το χαρακτήρισαν ως προσχεδιασμένο έγκλημα, ενώ ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για εμπόριο ελπίδας και εμπαιγμό των κατοίκων. Επανέλαβε τον σχεδιασμό που είχε προωθήσει επί θητείας του στην Περιφέρεια στο Γραμματικό, και κάλεσε όλους σε μια διαπαραταξιακη συνεργασία, προκείμενου να συναποφασίσουν τι πρέπει να γίνει για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Απάντηση σε αυτό έδωσε η κ. Δούρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία του ΧΥΤΥ «αφορά 23.000 τόνους υπόλειμμα των μπλε κάδων και όχι τους 120.000 χιλιάδες τόνους ακατέργαστων σκουπιδιών που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός, της προηγούμενης διοίκησης».
Τόνισε ότι δεν πρόκειται για ΧΥΤΑ, για μια νέα χωματερή, αλλά για ΧΥΤΥ. Για επεξεργασμενο υπόλειμμα, για ένα νέο έργο. Και ότι όλοι πρέπει «να αντιληφθούμε ότι το Γραμματικό δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μια νέα Κερατέα. Όσο κι αν ορισμένοι επιθυμούν διακαώς κάτι τέτοιο και θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχουν δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι θα στέλνουν τα σκουπίδια τους από την Ανατολική Αττική στη Δυτική, απλά γιατί δεν θέλουν τα δικά τους να τα επεξεργάζονται στην περιοχή τους».
«Αυτό, σας το εγγυώμαι, δεν θα συνεχιστεί», υπογράμμισε η ίδια.
Για το λόγο αυτό, τόνισε η περιφερειάρχης, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και ο ΕΔΣΝΑ, θα βάλουν τέλος στη μαζική ταφή των απορριμμάτων που αντιπροσωπεύει το απαρχαιωμένο μοντέλο της διαχείρισης τους», ενώ όπως ανέφερε, προσέφυγε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να διερευνηθούν τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο Γραμματικό.
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελου Ιωαννίδη, προκάλεσαν οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.
Με παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ροζαλία Λάλη, ζητά να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για ένα έργο ακατάλληλο και παράνομο, το οποίο έχει κατασκευαστεί επάνω σε σεισμογενή περιοχή και ρέματα.
Οι κάτοικοι αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΥ εδώ και χρόνια. Αιτία του «πολέμου» που εξελίσσεται της τελευταίες ημέρες, ήταν η ψήφιση από τον ΕΔΣΝΑ της πρότασης για ετήσια δυναμικότητά του ΧΥΤΥ 23.250 τόνων - εξέλιξη που επί της ουσίας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας του.