Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής επέλεξαν να τιμήσουν τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

με ένα πολιτιστικό-περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Συγκεκριμένα έδωσαν το “πράσινο φως” για τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων για τα επόμενα 15 χρόνια, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας : στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων! Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αφορούν κεντρική εξουσία και περιφέρεια. Η περιοχή που περιλαμβάνει την Κυνόσουρα, τον Αρχαίο Λιμένα [Αμπελακίων] και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων αποτελεί αρχαιολογικό χώρο υπό απόλυτη προστασία καθώς πρόκειται για αδόμητη Ζώνη Α’ Προστασίας. Επί χρόνια ο στόχος των αγώνων των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχαιολόγων ήταν και είναι να πάψουν οι καταστροφικές δραστηριότητες των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής ζώνης.

Ο χώρος έχει εξαιρεθεί από το Υπερταμείο καθώς πλέον ανήκει στην κατηγορία ακινήτων που, σύμφωνα το άρθρο 123 του νόμου 4611/2019, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Λόγω του υψηλού συμβολισμού της αρχαιολογικής αυτής ζώνης, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό Πολιτισμού την Μ. Ζορμπά, δεν είχε εγκρίνει όρους δόμησης κι είχε απαιτήσει με απόφαση του ΚΑΣ και Υπουργική απόφαση, τη δρομολόγηση της απομάκρυνσης όλων των ναυπηγείων από αυτήν. Πλέον τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται, αγνοούνται οι περυσινές αποφάσεις και κυβέρνηση και Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προχωρούν σε πολιτιστικό – περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφασή του (ΔΙΠΑ/68813/4143) ισοπεδώνει κυριολεκτικά όλες τις προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, σεβασμού κι ανάδειξης, του αρχαιολογικού χώρου, δίνοντας το “πράσινο φως” στα Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε για τη λειτουργία του διαλυτηρίου πλοίων για άλλα 15 χρόνια.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού τηρούσε στάση συνενοχής στο πολιτιστικό-περιβαλλοντικό έγκλημα, μπροστά στην παράκαμψη του ΚΑΣ καθώς και της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, του Μαΐου του 2019, για απόσυρση του ναυπηγείου καθώς πρόκειται για Ζώνη Α, που συνεπάγεται απόλυτη προστασία. Στην καταστροφική αυτή μεθόδευση σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, συνέβαλε δυστυχώς και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εξαπατώντας (!) το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν και η Διοίκηση είχε στα χέρια της από τις 22 Φεβρουαρίου 2020 τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να τη φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έκφραση γνώμης, όπως ορίζει ο νόμος, την ενέταξε στην Ημερήσια Διάταξη της 13 ης Συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ. (30ο θέμα) στις... 29 Ιουλίου, για να την αποσύρει τελικά...