- Είμαι υπερήφανος για τον αγώνα που κάναμε για να ξεκινήσει και

να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, που χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω της θεσμικής αλλαγής που πετύχαμε με τον «Καλλικράτη».

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας, ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της Παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» Γιάννης Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα εμβληματικό και πρωτοποριακό περιβαλλοντικό έργο προϋπολογισμού 110.000.000 ευρώ, που φέρει τη σφραγίδα της παράταξής μας, παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε σήμερα από την ΕΥΔΑΠ, με καθυστέρηση 7 ετών!

Πρόκειται για το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο της χώρας, το οποίο -σε πείσμα των καιρών και παρά τις τεράστιες αντιξοότητες και δυσκολίες που συναντήσαμε- προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε ως διοίκηση το 2013, με ορίζοντα παράδοσης το 2017 που, δυστυχώς, παρατάθηκε αναιτιολόγητα από τις επόμενες διοικήσεις έως το 2024!

Η διοίκησή μας, για να φτάσει στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επιτυχώς σωρεία ενστάσεων, προδικαστικών προσφυγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, -πάνω από 42 δικαστικές εμπλοκές- κυριολεκτικά, ένα παγκόσμιο ρεκόρ προσφυγών που εκδικάστηκαν και απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έτσι, με τεράστιο αγώνα, ξεκίνησε το εμβληματικό αυτό έργο που καταργεί 40.000 βόθρους στην περιοχή και εξυπηρετεί 135.000 κατοίκους απαλλάσσοντάς τους από σημαντικά κόστη ετησίως.

Ταυτόχρονα με το έργο αυτό:

- Εξαλείψαμε τον κίνδυνο επιβολής προστίμων 47.000 ευρώ ημερησίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραβίαση της Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

- Επιλύσαμε το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και το γειτονικό θαλάσσιο περιβάλλον.

- Επιτυγχάνουμε την επεξεργασία λυμάτων σε τρίτο βαθμό, παραδίδοντας καθαρό νερό κατάλληλο για άρδευση.

- Αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια περιοχή που αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει ανάγκη έργα υποδομής.

Αυτή είναι η ιστορική διαδρομή του μεγάλου αυτού περιβαλλοντικού έργου, μια διαδρομή που ελέγχθηκε εξονυχιστικά από όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, όπου η τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έλαβε συγχαρητήρια για την διαφάνεια, την ταχύτητα και την επιτυχία των ενεργειών της, γεγονός που απέδειξε περίτρανα ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού μπορεί να κάνει μεγάλα και επωφελή βήματα κατασκευής έργων υποδομής, ανταποκρινόμενη στο χρέος και το καθήκον της έναντι των πολιτών.

Τονίζω τη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης που υπήρξε στο μεγάλο αυτό έργο, με τους Δημάρχους  Κρωπίας Δημήτρη  Κιούση και Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη τότε, αλλά και της κεντρικής διοίκησης, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε άψογα αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία.

Παραθέτω αυτή τη μικρή και ουσιαστική ιστορική αναδρομή -για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι- αφού στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων δεν ειπώθηκε τίποτα, ούτε από τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, ούτε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας!

Είμαι υπερήφανος για τον μεγάλο και πετυχημένο αγώνα που κάναμε για να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο.

Είμαι χαρούμενος που σήμερα παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε -έστω και με καθυστέρηση 7 ετών- και τη χαρά μου αυτή δεν μπορεί να την μετριάσει η όποια αγνωμοσύνη και μικροψυχία».

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Υπενθυμίζουμε στον κ. Χαρδαλιά -που βρίσκεται στην αρχή της θητείας του- και σε όσους θέλουν να ξεχνούν ότι με  επίμονες προσπάθειες του Γιάννη Σγουρού, έγινε η μεγάλη θεσμική αλλαγή -με τον Ν.3852/10 (Καλλικράτης)- με την οποία δόθηκαν Ευρωπαϊκοί πόροι στις αιρετές Περιφέρειες με αποτέλεσμα η απορροφητικότητα από το 8% σε τρεισήμισι χρόνια να εκτοξευτεί στο 83% για το σύνολο των Περιφερειών.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Στην τελετή θεμελίωσης του έργου ο λόγος δόθηκε και στον κ. Βορίδη. Αντιθέτως σήμερα δεν δόθηκε ο λόγος σε εκείνους που αγωνίστηκαν και μέσα από τεράστιες δυσκολίες ξεκίνησαν το έργο!