Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατά κυριολεξία πληρώσει ακριβά τη μη συμμόρφωσή της με

την κοινοτική νομοθεσία, με πρόστιμα γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και διεθνή διασυρμό, φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί και να συμμορφωθεί, αφού οι χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας, μόνο σε 2 έχει λυθεί το θέμα και έχουν γίνει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της νοοτροπίας μας και της παντελους έλλειψης οικολογικής συνείδησης, ότι η κατάσταση στην Πελοπόννησο – σύμφωνα με έρευνα πρόσφατη του in.gr – είναι εκτός ελέγχου και οι δήμοι θάβουν το πρόβλημα, κυριολεκτικά, είτε ανοίγοντας τρύπες και θάβοντας τα απορρίμματά τους είτε πετάγοντας τα σε χαράδρες ή όπου αλλού βρουν.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η δημόσια υγεία και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι και οικονομικό λόγω των προστίμων αφού η χώρα μας έχει εισπράξει ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να κλείσει τις χωματερές και να τις αντικαταστήσει με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά (και) από την Ελλάδα μία εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου που διαχειρίζεται το ζήτημα, στο πλαίσιο των ήδη εφαρμοσμένων επιτυχώς ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών και ενεργειακών πολιτικών. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, για το…. πάπλωμα κουβέντα!!!

Όλα αυτά, αναδεικνύουν τη γύμνια μας ως κοινωνία, την αδυναμία του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ και ΚΡΑΤΙΚΟΥ μηχανισμού, που ενσκήπτει στην ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι στη διαχείριση της “καυτής πατάτας” που λέγεται “σκουπίδια”, αλλά και τη συνήθη νοοτροπία και προσδοκία του Έλληνα, ότι η λύση θα έρθει από κάπου μακριά, με κάποιο μαγικό τρόπο και χωρίς εμείς να αλλάξουμε το παραμικρό από τις συνήθειές μας, όπως άλλωστε κάνουμε συνήθως…. Μέχρι πότε όμως? Η φύση έχει αρχίσει ήδη να μας εκδικείται.

πηγή : jennysworld.gr/