Έντονη ανησυχία και υποψίες προκαλούν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον τελευταίο μήνα, σε χώρους διαχείρισης  απορριμμάτων στην

επικράτεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με αποκορύφωμα την μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς στις .

Φυσικά και δεν περιμέναμε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μας πει, ότι μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ, σε Κέρκυρα, Παξούς, και Κεφαλονιά.

Οι «τυχαίες» πυρκαγιές σε χώρους διαχείρισης  απορριμμάτων (50 πυρκαγιές σε 3 χρόνια), απορρέουν από τα αδιέξοδα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί εξ αιτίας των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικές αρχές.

Ότι συμβαίνει με τα ΚΔΑΥ, συμβαίνει και με τους ΧΥΤΑ. Όπου μαζεύεται ανακυκλώσιμο υλικό και σκουπίδι που δεν μπορεί να διατεθεί η να θαφτεί, απλά «τυχαία» καίγεται, «εξαφανίζεται» και διαχέεται στην ατμόσφαιρα με άγνωστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο!

«Κάτι παρόμοιο γινόταν τακτικά και στο ΧΥΤΑ Φυλής, πριν τα πανωσηκώματα. «Τυχαίες» πυρκαγιές τα Σαββατοκύριακα και όγκος των σκουπιδιών μειωνόταν.»

Έτσι και στον αφύλαχτο ΧΥΤΑ Κεφαλλονιάς, ένα «ωραίο» Σάββατο (προχτές) που δεν κυκλοφορούσε ψυχή, πήρε από το πουθενά, φωτιά! Περίεργα πράγματα! Όπως περίεργο είναι ότι πήρε φωτιά, λίγες  μέρες (1/9/2020) μετά την υπογραφή σύμβασης για την «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» μεταξύ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. και εταιρείας, γνωστή για για την «θαυματουργή» μεμβράνι, τις γκάφες και αστοχίες στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επίσης, πήρε φωτιά την στιγμή που ο νέος ΦΟΔΣΑ είναι ακόμα στα «σπάργανα» και δεν έχει καλά καλά συσταθεί.

Ίσως και γι αυτό  το ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τις πυρκαγιές στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρει ότι : «γεννούν έντονη ανησυχία και υποψίες διότι μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού εκδηλώθηκαν όλα εντός χρονικού διαστήματος περίπου ενός μηνός». Αξίζει να αναφερθεί, ότι συμπτωματικά, ορισμένες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο μήνα σε κάποιους ΧΥΤΑ των Ιονίων Νήσων, είναι σε χώρους που διαχειρίζεται συγκεκριμένη εταιρεία...
 
*Επίσης, πως ντόπιοι πολιτικάντηδες στη Κεφαλονιά διαμήνυαν στους κατοίκους ότι η εν λόγω φωτιά θα καίει για μέρες;
*Γνώριζαν κάτι εξ αρχής οι ντόπιοι πολιτικάντηδες;
*Τελικά, πόσο σκουπίδι κάηκε και εξαφανίστηκε; Μπορεί κάποιος να απαντήσει;
*Μετά από όλα αυτά, μήπως ήρθε και η ώρα να παρέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας και να διερευνήσει όλες αυτές τις τυχαίες πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ στα Ιόνια νησιά;

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών στο περιβάλλον στις περιοχές των ΧΥΤΑ Ιονίων Νήσων που έχουν καεί, μένει να δούμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων (όποτε και αν γίνουν) από τον πλέον αρμόδιο επιστημονικό φορέα για την μέτρηση των επιπτώσεων σε έδαφος, νερό και αέρα, τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ».