Απίστευτο! Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου η οποία έχει κάνει «σημαία» την διαφάνεια, «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη». Δήλωσε στο

Υπουργείο Περιβάλλοντος και πήρε έγκριση, για προσωρινή χωροθέτηση ανύπαρκτου ΣΜΑ.

Ο λόγος, για το άρθρο 4 εκπρόθεσμης Τροπολογίας της Κυβέρνησης, Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΦΩΤΟ 1) που ψηφίστηκε την Παρασκευή 4/12/2020 και ορίζει την προσωρινή χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και αφορά 9 Δήμους, ανάμεσα τους και ο Δήμος Χαϊδαρίου (ΦΩΤΟ 2).

Εύλογα θα αναρωτηθείτε, που είναι το περίεργο και από που ως που είναι...σκάνδαλο;

Τα πράγματα είναι απλά και καθαρά, διότι με την συγκεκριμένη τροπολογία αλλά και σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων ΣΜΑ, στα σημεία όπου ήδη λειτουργούν» κάτι που αναγράφεται ρητά και κατηγορηματικά στην αρχή του άρθρου (ΦΩΤΟ 3). Δεν γράφει πουθενά για κατασκευή νέου ΣΜΑ, αλλά, για ΣΜΑ όπου ήδη λειτουργούν οι Δήμοι και εδώ είναι το σκάνδαλο όσων αφορά τον Δήμο Χαϊδαρίου.

Για να συμπεριληφθεί ο υποτιθέμενος ΣΜΑ Χαϊδαρίου στο νομοσχέδιο, σημαίνει ότι κάποιος από τον Δήμο, δήλωσε στο Υπουργείο ότι υπάρχει και μάλλον έγινε εν γνώση του Δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού, επειδή θεωρείται απίθανο, ο Δήμαρχος να μην γνωρίζει γι αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν λειτουργεί κανένα ΣΜΑ, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν υπάρχει τέτοια εγκατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από την διοίκηση του Δήμου, παραπληροφόρησαν σκόπιμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ενταχθεί ο Δήμος στο Ν/Σ, με σκοπό ίσως, κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά τους εν λειτουργία ΣΜΑ. Με άλλα λόγια, δήλωσαν και έστειλαν τοπογραφικό, για μια εγκατάσταση που δεν υπάρχει (ΦΩΤΟ 4).

Εάν υπάρχει εγκατάσταση ΣΜΑ η οποία λειτουργεί, ας μας την δείξει η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται, επειδή η εγκατάσταση απλά, είναι ανύπαρκτη! Συνεπώς, γίνεται λόγος για μια εγκατάσταση «φάντασμα!»

Βέβαια, η Δημοτική αρχή εκτός του ότι εκτίθεται η ίδια, εκθέτει και τους αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επειδή ως φαίνεται, δεν φρόντισαν να πραγματοποιηθεί κάποια αυτοψία του χώρου, ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι λειτουργεί ΣΜΑ και αρκέστηκαν σε αυτά που τους δήλωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Εδώ όμως πρέπει να παρέμβει ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το υποτιθέμενο ΣΜΑ στο Χαϊδάρι.

Είναι επιβεβλημένη λοιπόν η παρέμβαση του κ. Γραφάκου (ο οποίος ομολογουμένως κάνει τιτάνιο αγώνα για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων), να εξετάσει και να διερευνήσει το θέμα όσων αφορά το υποτιθέμενο ΣΜΑ εν λειτουργία στο Χαϊδάρι, ώστε να μην υπάρχουν σκιές...

Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει το θλιβερό προνόμιο, να είναι ο μοναδικός Δήμος στη Δυτική Αθήνα, που διαθέτει παράνομη χωματερή.

Εμείς παρ όλα αυτά και επειδή δεν πιστεύουμε τα όσα μας λένε, πήγαμε στο συγκεκριμένο σημείο όπου υποτίθεται βρίσκεται και λειτουργεί ο ΣΜΑ Χαϊδαρίου για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τι πραγματικά συμβαίνει. Το μόνο που αντικρίσαμε και φωτογραφήσαμε (ΦΩΤΟ 5- 6 -7- 8-9- 10), ήταν ένα αφύλαχτο χωράφι, χωρίς καμία περίφραξη, με διάσπαρτους σωρούς από μπάζα και σκουπίδια που έχουν ρίξει οι διάφοροι επιτήδειοι.

Ουσιαστικά ένας παράνομος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ) στο οικόπεδο του Δήμου. Ένα απίστευτο περιβαλλοντικό χάος! Στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και περιμετρικά έξω από αυτόν, υπάρχουν σοροί από σπασμένα ελενίτ, αμιαντοσωλήνες, ασφαλτόπανα, διάφορα πλαστικά βαρέλια που είχαν άγνωστο περιεχόμενο, ακόμα και συσκευασίες από ναυτιλιακά υλικά. Όλα αυτά συγκαταλέγονται στα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα.

Διαπιστωμένα λοιπόν, εγκατάσταση ΣΜΑ, δεν υπάρχει ούτε για αστείο, γιατί πολύ απλά, είναι μια χωματερή μικρής κλίμακας και τίποτα παραπάνω. Το αξιοπερίεργο είναι, ότι αν και μικρή χωματερή, υπάρχουν λιμνούλες με στραγγίσματα (σκούρας καφέ απόχρωσης ΦΩΤΟ 11-12), πανομοιότυπα με τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Φυλής. Ένα υγρό που αν τελικά είναι αυτό και δεν είναι κάτι άλλο, συγκαταλέγεται στα άκρως επικίνδυνα. Ως γνωστό, περιέχει εξασθενές χρώμιο που είναι ευδιάλυτο (βοηθαέι και η βροχή σ' αυτό), υψηλά τοξικό, καρκινογενές και μεταλλαξιγόνο. Βέβαια, είναι σε αμελητέα ποσότητα σε σχέση με άλλους ΧΑΔΑ και ίσως να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αλλά όπως και να το κάνεις, δεν παύει να είναι ένα τοξικό και επικίνδυνο απόβλητο που έχει την ικανότητα να διεισδύει και να μολύνει το υπέδαφος.

Μπαίνουν όμως πολλά και εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει (εάν θέλει) να απαντήσει η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου.

Είναι λογικό να λειτουργεί ΣΜΑ ο Δήμος Χαϊδαρίου, την στιγμή που σχεδόν δίπλα (ουσιαστικά 2 λεπτά δρόμος) είναι το ΣΜΑ του Σχιστού;

Γνωρίζει ο Δήμαρχος για το θέμα της παράνομης χωματερής, που ως φαίνεται, «πλασαρίστηκε» στο Υπουργείο για ΣΜΑ σε λειτουργία, ή, μήπως έγινε εν αγνοία του;

Και εφόσον λειτουργεί ΣΜΑ στον συγκεκριμένο χώρο, δεν έπρεπε να υπάρχει ράμπα για τα απορριμματοφόρα και χωνί για την μεταφόρτωση σε ειδικό όχημα; Υπάρχει κάτι από αυτά;

Δεν γίνεται ένας Δήμος να έχει και να λειτουργεί εγκατάσταση ΣΜΑ, χωρίς να διαθέτει ειδικό όχημα με συμπιεστή για να μεταφέρει τα απορρίμματα. Διαθετει τέτοιο όχημα ο Δήμος Χαϊδαρίου;

Πως γίνεται να δηλώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου ότι λειτουργεί ΣΜΑ, την στιγμή που μέχρι σήμερα, σύμφωνα και με τα στοιχεία από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) τα απορριμματοφόρα του, πηγαίνουν και ξεφορτώνουν δίπλα στο ΣΜΑ του Σχιστού και κάποιες φορές κατευθείαν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Όμως τελικά από ότι φαίνεται, δηλώθηκε στο Υπουργείο ένας χώρος που υποτίθεται φιλοξενεί ΣΜΑ, ενώ στην πραγματικότητα, είναι μια ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή.

Επίσης, σε ένα σημείο στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 αναφέρει ότι : «Για τις ανάγκες της εξακολούθησης λειτουργίας των ΣΜΑ στους ανωτέρω χώρους, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών και του τρόπου κτήσης τους, επιτρέπονται οι προσωρινές κατασκευές του άρθρου 21 του ν. 4067/2012 (Α' 79)».

Όπως καταλαβαίνεται, τα παραπάνω ισχύουν για ΣΜΑ που ήδη λειτουργούν και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Μήπως το «κλειδί» σε αυτή την περίεργη υπόθεση, κρύβεται στην προηγούμενη παράγραφο εκεί που γράφει, «επιτρέπονται οι προσωρινές κατασκευές» και μήπως αφορά τα ποσά που θα δαπανηθούν για αυτές τις «προσωρινές κατασκευές;» εφόσον και εάν προκύψουν;

Η κατασκευή και η λειτουργία ΣΜΑ είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει απαραίτητα να συζητηθεί και να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει γίνει και σε άλλους Δήμους. Στο Χαϊδάρι, πότε έγινε αυτό και δεν γνωρίζει κανείς τίποτα; Σύμφωνα με πληροφορίες από Δημοτικές Παρατάξεις, ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με άλλα λόγια, η λειτουργία ΣΜΑ στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και οπουδήποτε αλλού στο Χαϊδάρι, είναι στην φαντασία ορισμένων, οι οποίοι προφανώς παραπληροφόρησαν σκόπιμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δήλωσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ίσως εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα και ίσως έχουν, άλλα πράγματα στο μυαλό τους...Κανείς δεν ξέρει.