Του Αντ. Δεωνά:

«Αρχή το ήμισυ του παντός» έλεγε ο μεγάλος πνευματικά αρχαίος φιλόσοφος,

Πλάτων και από ότι φαίνεται, αυτό εφαρμόστηκε στο Δήμο Καλλιθέας, για τα περιβόητα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».    

«Σπιτάκια» πανάκριβα, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί όχι μία, αλλά δύο φορές, από ΕΣΠΑ και από Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ως γνωστό, η χρηματοδότηση έχει γίνει και γίνεται υποχρεωτικά, μόνο από πολίτες και επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος για την ανακύκλωση σε κάθε προϊόν που αγοράζουν.

Είναι τυχαίο, ότι μόλις αντιλήφθηκε η Κομισιόν τι συμβαίνει, «πάγωσε» τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης όπως είναι τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» τα οποία προωθούνται   μετά μανίας στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, η χρηματοδότηση για τα πράσινα «σπιτάκια» γίνεται τώρα από τον κρατικό κορβανά και κατ επέκταση από τους πολίτες;

Δεν είναι περίεργο, ότι το κάθε «Σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» χρεώνεται πάνω από 370.000 ευρώ (κάτι παραπάνω από διαμέρισμα στα βόρεια προάστια) και δέχεται μόνο 3 ρεύματα ανακύκλωσης και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο δύο; 

Επίσης δεν είναι περίεργο, ότι στο Δήμο Περιστερίου που είναι και μεγάλος παραγωγός ανακυκλώσιμων υλικών, δεν δέχτηκαν τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» και  προμηθεύτηκαν τρία σπιτάκια ανακύκλωσης από άλλη εταιρεία, τουλάχιστον για δέκα ρεύματα, όπου στοίχησαν 60.000 ευρώ το ένα, δηλαδή 180.000 και τα τρία!

Η διαφορά στη τιμή βγάζει «μάτια» και σηκώνει πολύ συζήτηση.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», που τοποθετεί τα σπιτάκια ανακύκλωσης, τον Νοέμβριο του 2020 είχε αξιολογηθεί εξαιρετικά αρνητικά από την αρμόδια διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ενώ είχε σημειωθεί πως δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους για τα έτη 2012-2019. Όπως αναφέρεται, είχε ανακρίβειες και ανακολουθίες στα στοιχεία που είχε καταθέσει και συνέβαλε σε πολύ μικρό ποσοστό στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης!

Άραγε, τι έχει μεσολαβήσει από τότε και «σπρώχνονται» σήμερα μετά μανίας από τους ΦΟΣΔΑ, τα συγκεκριμένα «σπιτάκια»;

«Σπιτάκια Ανακύκλωσης» λοιπόν, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν πάρει έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια, έχουν τοποθετηθεί παράνομα σε διάφορα κεντρικά σημεία, χωρίς να έχουν πάρει και την ανάλογη άδεια από την οικεία πολεοδομική αρχή. 

Γεγονός είναι, ότι πολλοί Δήμοι πλέον επανεξετάζουν τις συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία και σκέφτονται να απομακρύνουν τα πράσινα «σπιτάκια», επειδή όπως λένε, ουσιαστικά δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην ανακύκλωση αφού στις καλύτερες των περιπτώσεων, δέχονται μόνο τρία ρεύματα ανακυκλώσιμου υλικού. Εκτός των άλλων, έχουν τοποθετηθεί και σε σημεία «βιτρίνα» των Δήμων, ενώ τις περισσότερες μέρες δεν λειτουργούν, αλλά και όταν λειτουργούν, ο χώρος γύρω από αυτά μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο.

Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι συχνοί και μεγάλοι «πελάτες» σ' αυτά τα «σπιτάκια», είναι Ρομά και αλλοδαποί ρακοσυλλέκτες, οι οποίοι λεηλατούν τους μπλε κάδους αφαιρώντας από εκεί το ανακυκλώσιμο υλικό που θέλουν, στη συνέχεια το τοποθετούν στα «σπιτάκια» για να πάρουν το ανάλογο αντίτιμο όπου όπως μας έχουν πληροφορήσει, από αυτό ωφελείται πλέον, μόνο συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Πάντως στη Καλλιθέα, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα τη λήξη της σύμβασης συνεργασίας με την εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Κώστα Ασκούνη, η δημοτική αρχή ήδη προχώρησε στο πρώτο «ξήλωμα» που αφορούσε το Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έξω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε, ότι έχουμε πολλές καταγγελίες και για τα πράσινα «σπιτάκια» στην Πελοπόννησο, κάτι που θα αναδείξουμε σε επόμενο άρθρο.

Ακολουθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.