Ξεκίνησε την Παρασκευή τη λειτουργία της η εφαρμογή “Just Go Zero App”

που μπορούσαν ήδη να κατεβάζουν εδώ και μέρες οι πολίτες στα κινητά τους, με σκοπό την παραλαβή ειδικών αποβλήτων προς ανακύκλωση από το... σπίτι τους.

Εκεί πλέον μπορούν να καταχωρούν το αίτημά τους για την παραλαβή των αποβλήτων, που σε πρώτη φάση θα είναι τηγανέλαια, ρούχα-παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και μικρές μπαταρίες.

Στη συνέχεια, ειδικό συνεργείο θα τα παραλαμβάνει θα τα μεταφέρει σε ειδικούς χώρους στον ΧΥΤΑ, που άνοιξε και πάλι την 1η Μαρτίου και από εκεί θα στέλνονται στην Αθήνα, όπου και θα γίνεται η ανακύκλωσή τους.

Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Πιλοτικές Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή μέσω της προώθησης διαλογής στην πηγή με τη δυνατότητα αιτήματος παραλαβής με χρήση εφαρμογής κινητού», το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπρόεδρο του Φορέα, δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου και του διευθυντή του ΦοΔΣΑ κ. Χρήστου Γαμβρούδη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την επόμενη μέρα κιόλας, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι κάτοικοι της Ρόδου απ’ όπου ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα, ανταποκρίθηκαν θετικά και περίμεναν το ξεκίνημά του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα συνεργείο που θα κάνει την αποκομιδή των παραπάνω αποβλήτων σε συγκριμένες μέρες την εβδομάδα και αν τα αιτήματα είναι πολλά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, τότε θα δημιουργηθεί και δεύτερο.

Η αρχή αφορά σε πρώτη φάση την πόλη και ανάλογα με την πορεία του το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλο το νησί.

Για το θέμα ο ΦΟΔΣΑ δίνει τις εξής οδηγίες προς τους πολίτες:
«Η εφαρμογή σού δίνει τη δυνατότητα, αν μένεις στην πόλη της Ρόδου, να καλέσεις εντελώς δωρεάν ειδικό συνεργείο πιστοποιημένων μεταφορέων για να παραλάβει συγκεκριμένους τύπους αποβλήτων προς ανακύκλωση.

Η εφαρμογή στην παρούσα Πιλοτική φάση, αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά της πόλης της Ρόδου με σχεδιασμό στο μέλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο νησί της Ρόδου καθώς και σε άλλα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αφού κατεβάσω την εφαρμογή, μπορώ να κάνω αίτημα παραλαβής αποβλήτων από τον χώρο μου. Οι συσκευές παραλαμβάνονται σε ύψος πεζοδρομίου και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν:

• Μικρές έως Μεσαίες Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, τηλεοράσεις, φουρνάκια, σκούπες κ.ά.)
• Υλικά υφασμάτων, δηλαδή ρούχα και παπούτσια,
• Μαγειρικό τηγανέλαιο και
• Μπαταρίες

Σταδιακά θα προστίθενται και άλλες κατηγορίες αποβλήτων και θα εμφανίζονται ως επιλογές μέσα στην εφαρμογή.

Με αυτό τον εύκολο και απλό τρόπο μπορείς να ανακυκλώσεις από το σπίτι, μέσω του smartphone σου.
Μπες στο www.wastefreeaegean.gr για να κατεβάσεις την εφαρμογή “Just Go Zero App” στο κινητό σου και γίνε μέρος της κοινής προσπάθειας!

Εναλλακτικά μπορείς να την κατεβάσεις για συσκευές iOS απευθείας από το https://apps.apple.com/gr/app/just-go-zero-app/id6448774726
ή για συσκευές Android από το https://play.google.com/store/apps/details...

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, διασφαλίζοντας οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία της Ρόδου».

Ο σκοπός του Προγράμματος
Η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καθώς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράγεται μια σημαντική ποσότητα απορριμμάτων ετησίως, η πλειοψηφία των οποίων καταλήγει προς ταφή.

Το γεγονός αυτό, πέραν της τεράστιας επιβάρυνσης που έχει στο περιβάλλον, προκαλεί επίσης μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και για τους δήμους. Ουσιαστικά, η αύξηση του ποσοστού εκτροπής των υλικών, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών για τους ΟΤΑ της χώρας, εξαιτίας της μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ.

Ο σκοπός του Πιλοτικού Προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης αποβλήτων, η χρήση των οποίων θα ευαισθητοποιεί τους δημότες προς την υιοθέτηση νέου τρόπου αντιμετώπισης της διαχείρισης αποβλήτων, που θα οδηγεί σε αύξηση της Διαλογής στην Πηγή και της ανάκτησης των υλικών.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί ένα εργαλείο παρακολούθησης της διαχειριστικής αλυσίδας των αποβλήτων που παράγουν τα νοικοκυριά, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου να εντοπίζει και να αξιολογεί τις πολύτιμες ροές αποβλήτων του, με σκοπό την εκτροπή τους από την Ταφή.

Πηγή: rodiaki.gr