Του Αντ.Δεωνά

«Λατρεία» της Δημοτικής αρχής Κορίνθου για την χωματερή και τα σκουπίδια

Παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου για κλείσιμο και αποκατάσταση της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στο Χιλιομόδι, η χωματερή όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά, γιγαντώνεται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στο ήδη κορεσμένο και επικίνδυνο κύτταρο, ο Δήμος προχωρά σε ενέργειες ώστε να αποκτηθούν και να προστεθούν παραπλεύρως οικόπεδα με σκοπό την επέκτασή του.

Εννοείται ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, αφού όλο το σύμπλεγμα του ΧΑΔΑ είναι επίσης παράνομο, χωρίς καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς άδεια και φυσικά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας. Επίσης, εγείρεται και το ερώτημα, πως και από ποιόν ΚΑΔ θα πληρωθούν αυτά τα οικόπεδα; Γίνεται το συγκεκριμένο ερώτημα, επειδή αν πληρωθούν τα οικόπεδα επίσημα από το ταμείο του Δήμου, αποτελεί ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, για τον λόγο ότι, δεν μπορεί να διατεθεί ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ σε μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΜΗ όπως είναι αυτή του ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι. Πόσο μάλλον όταν οι παράνομες χωματερές αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Επίσης όπως όλα δείχνουν, η αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Κορινθίων πηγαίνει σε «χέρια» ιδιώτη. Πρακτικά αυτό εφόσον πραγματοποιηθεί, σημαίνει, αύξηση του κόστους ανά τόνο το οποίο αυτό θα μετακυλήσει μοιραία στους δημότες και θα καλεστούν να πληρώσουν «χρυσάφι» τα σκουπίδια τους, ενώ «υποψιαζόμαστε» ότι θα αυξηθεί και το τονάζ εναπόθεσης των αποβλήτων στη χωματερή του Χιλιομοδίου. Είναι γεγονός ότι, την στιγμή που ο ιδιώτης εργολάβος αναλαμβάνει την αποκομιδή, πέραν της υπογραφής σύμβασης, κανένας Δήμος δεν μπορεί να τον ελέγξει τι ποσότητες και από που, πηγαίνει στον ΧΑΔΑ.

Ως γνωστό, ούτε ζυγιστήριο υπάρχει στην χωματερή του Χιλιομοδίου, αλλά ούτε και κοντρόλ για να ελέγχει κάποιος υπεύθυνος τι μπαίνει. Ελέγχει κανείς ακόμα και σήμερα, αν μπαίνουν και θάβονται, νοσοκομειακά, τοξικά, ή, ραδιενεργά απόβλητα; Συνεπώς, όλα είναι στην ευχέρεια του κάθε εργολάβου που έχει αναλάβει την δουλειά, αφού δεν τον ελέγχει κανείς και έναντι αδράς αμοιβής, μπορεί να εναποθέσει στην χωματερή και σκουπίδια από άλλο Δήμο και ο νοών νοείτο!

Άλλωστε είναι πολλά τα παραδείγματα σε όλη την επικράτεια όπου υπάρχουν παράνομες χωματερές και έχουν εμπλακεί στην αποκομιδή ιδιώτες εργολάβοι...

Ένα μέρος του «μαρμάρου» πέραν του οικονομικού, καλούνται να πληρώσουν με κίνδυνο για την υγεία τους οι κάτοικοι του Χιλιομοδίου και της ευρύτερης περιοχής, αφού θα υπάρξει μεγαλύτερη υποβάθμιση όλης της περιοχής πέριξ του ΧΑΔΑ και όχι μόνο, περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση, περισσότερα καρκινογόνα στραγγίδια στο υπέδαφος και κατ' επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφικής πυρκαγιάς αφού τα μέτρα πυροπροστασίας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Βέβαια, η υπόθεση της παράνομης χωματερής στο Χιλιομόδι μετά και την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διερευνάται από την Εισαγγελία, αφού κατέληξε εκεί το πόρισμα που έβγαλαν και από ότι έχουμε πληροφορηθεί, από το γραφείο του Εισαγγελέα πέρασε...και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Επίσης από όσο γνωρίζουμε, έχει επιβληθεί και σχετικό πρόστιμο γι' αυτή την υπόθεση, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πράξουν τα δέοντα.

Περισσότερα δεν μπορούμε να αναφέρουμε, επειδή η Εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τον λόγο ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση, με κάποιο τρόπο έχει εμπλακεί και το «Pitsounicity.gr».

Παρ' όλα αυτά, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις όσων αφορά την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ, αλλά και την «κυοφορούμενη» περίεργη ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο και θα επανέλθουμε σύντομα, επειδή οι αποκαλύψεις αναμένονται καταιγιστικές.